| Strona główna forum >> Hyde Park >> Lustrzanki cyfrowe |
| Spielzeug.ownlog.com
| Individual.ownlog.com
Miasto: Lublin Urodzony: 1988 Płeć: Mężczyzna | 10.05.2007 21:58 skoro sie na tym nie znasz to nie ma sensu kupowac lustrzanki cyfrowej, dobry kompakt czy hybryda w zupelnosci wystarczy |
| Krokpokroku.fotolog.pl | 10.05.2007 23:45 zgadzam się z przedmówcą, po za tym, "amator myśli o aparacie, zawodowiec o studio, a artysta o oświetleniu" |
| Foxxxy.ownlog.com
Miasto: Chicago Urodzony: 1986 Płeć: Kobieta | 11.05.2007 00:51 Nie zgadzam sie z Individual, poniewaz jezeli nie znasz sie na tego typu aparatach, nie jest powiedziane, ze nie mozesz sie tego nauczyc od podstaw. Sama uzywalam roznych aparatow, skonczylam na Nikon D50, z ktorego jestem w miare zadowolona a ktory planuje zamienic na cos innego. Zgadzam sie sie natomiast z Krokpokroku. Tak naprawde nie wazne jest jakim aparatem robisz zdjecia tylko jak je robisz. Zdjecia mozna robic wszystkim, nawet skorupka z kokosa jezeli wiesz jak poprawnie skonstruowac tego kokosa. Ostatnio robilam zdjecia puszka po owsiance, ktore pozniej wywolywalam z lazience z moimi kuzynami. Jezeli chodzi o lustrzanki cyfrowe... Jedyny sposob w jaki dowiesz sie ktory aparat najbardziej pasuje do Ciebie to pojscie do sklepu i porozmawianie ze sprzedawca. Oczywiscie nie powol poniesc sie chwili i nie dokonuj pochopnego wyboru tylko dlatego, ze sprzedawca zachwala dany produkt. Mozesz sprawdzic strone internetowa www.dpreview.com ktora opisuje prawie kazdy aparat cyfrowy. Jezeli chcesz jak najlepszy aparat i masz ok. 35.000 dolarow to proponuje Hasselblad :). |
| Kolczyki.fotolog.pl | 11.05.2007 02:06 ewentualnie odwiedź www.cyberfoto.pl i poczytaj długie dywagacje na temat wyboru aparatu... :) |
| Nookie.ownlog.com
Miasto: Nisko, Kraków, Cork Urodzony: 1984 Płeć: Mężczyzna | 11.05.2007 02:53 Napewno skonczy sie na Canon vers. Nikon :). Osobiscie robie zdjecia 350D - jest ok. Poczytaj o lustrzankach tych firm. |
| Individual.ownlog.com
Miasto: Lublin Urodzony: 1988 Płeć: Mężczyzna | 11.05.2007 11:35 zainteresowana napisala, ze nie ma zielonego pojecia o aparatach, wiec ja nie widze potrzeby zakupu lustrzanki cyfrowej, no chyba ze pieniadze tu nie graja roli, wtedy wiadomo ze lepiej od razu kupic cos bardzo dobrego i na tym sie wszystkiego uczyc |
| Htsz.fotolog.pl
Miasto: Wrocław Urodzony: 1985 Płeć: Mężczyzna | 11.05.2007 12:38 wnioskuję, że to początek zabawy z robieniem ambitnych zdjęć ? jeżeli tak, to proponuję na początek kupienie czegoś co pomoże w nauce i jednoczesnie nie będzie za drogie mrpzez co nie będziesz żałować pieniędzy, własnie trzymam w ręku ofertę mediamarkt i mają tutaj kilka luster do 3000 |
| Spielzeug.ownlog.com
Płeć: Kobieta | 11.05.2007 15:29 Nie chcę rozpocząć zabawy z robieniem ambitnych zdjęć, zdecydowanie nie jestem amatorką w tej dziedzinie. Amatorką jestem tylko, jeżeli chodzi o całą tę technologię, do której absolutnie nie mam głowy. W tej chwili dysponuję jednak jedynie najzwyklejszą cyfrówką i chciałabym... hm... Ewoluować? Taaak... |
| Htsz.fotolog.pl
Miasto: Wrocław Urodzony: 1985 Płeć: Mężczyzna | 11.05.2007 16:05 na pewno nie kupisz aparatu, który będzie wyprzedzał technologie o niewiadomo ile, bo koncernom zalezy na tym aby co chwile wypuszczać nowy produkt z czyms lepszym, wtedy na tym zarabiaja. |
| Foxxxy.ownlog.com
Miasto: Chicago Urodzony: 1986 Płeć: Kobieta | 11.05.2007 20:29 Coz, jezeli masz zamiar zaczac uzywac lustrzanki to chcac lub nie chcac bedziesz musiala dowiedziec sie czegos o tych parametrach i roznych nazwach, poniewaz bedziesz miala problemy ze zrobieniem zdjecia. Na lustrzance oczywiscie mozna ustawic funckje na Auto, ktora bedzie sama dobierala odpowiednie parametry, problem polega na tym, ze wtedy znika cala przyjemnosc z uzywania takiego aparatu. Powiedzialas, ze nie masz zamiaru robic "ambitnych zdjec", byc moze mialas na mysli "kreatywnych"? Jezeli nie masz zamiaru robic kreatywnych zdjec to polecam zwykly aparat cyfrowy. Lustrzanka cyfrowa pozwala na dziesiatki roznych opcji, rozne apertury, czasy naswietlania... to sa wlasnie te opcje ktore sprawiaja, ze zdjecia sa jedyne w swoim rodzaju. Aparat ktory polecam to Nikon D200 :). |
| Spielzeug.ownlog.com
Płeć: Kobieta | 11.05.2007 20:51 Nie napisałam, że nie chcę robić "ambitnych zdjęć", tylko że nie zamierzam zaczynać, bo początek mam już za sobą, z tym, że aparatem cyfrowym, który już mi nie wystarcza. Oczywiscie, że chcę robić kreatywne zdjęcia. |
| 3artosz.fotolog.pl
Miasto: Warszawa Urodzony: 1986 Płeć: Mężczyzna | 12.05.2007 15:09 Z lustrzankami cyfrowymi nie jest taka prosta sprawa, po 1st musisz wybrać system mocowania obiektywów Nikon, Canon, Pentax i za mniej liczące lepiej się nie brać bo nie ma wystarczającej ilości obiektywów, trzeba zwrócić uwagę że Sigma Tamrom i Tokina głównie do tych mocowań robi obiektywy. Drugą sprawą jest cena... panuje opinia by kupić korpus lustrzanki za rozsądne pieniądze i najdroższe obiektywy (najlepsze) ja zgadzam się z tym. D200 znakomity aparat ale jak będzie przyczepiony obiektyw np. nikkor 18-55 f/3.5-5,6 to jakość fotek raczej nie będzie optymalna do możliwości body. Lustrzanki to dosyć droga zabawa gdzie trzeba mieć co najmniej 3 obiektywy jeśli nie fotografuje się w jednej dziedzinie. Oczywiście 2obiektywy dają duże możliwości jak się je odpowiednio połączy itd. ale to trzeba doświadczenia trochę w tej dziedzinie. (ps zamiast obiektywu przyczepiłem puszkę z dziurką do lustrzanki ale niestety wiele z tego nie wyszło jednak widziałem że tak można zrobić zdjęcie, tylko matryca się zakurzyła ). Jako fan Nikona wydaje mi się że na początek D70 i Tamron 17-50 f/2.8 z jakimś tele Nikkora VR wystarczy :) |
| Foxxxy.ownlog.com
Miasto: Chicago Urodzony: 1986 Płeć: Kobieta | 12.05.2007 23:32 Do D200 mozna zalozyc Nikkor 17-55 f/2.8G... co oczywiscie jest zwiazane z wiekszymi kosztami, ale na pewno jest to jeden z obiektywow, ktory warto miec na uwadze. Osobiscie uwazam, ze do sredniej jakosci aparatu nie powinno kupowac sie najlepszej jakosci obiektywow bo jakosc zdjecia na pewno sie nie polepszy. Wg mnie mnie dziala zasada: sredniej jakosci aparat, sredniej jakosci obiektyw. Oczywiscie jak juz wspominalam... nie wazne jakim aparatem, wazne jak sie robi zdjecia. |
| 3artosz.fotolog.pl
Miasto: Warszawa Urodzony: 1986 Płeć: Mężczyzna | 13.05.2007 15:53 Obiektywy zostają a korpus się zmienia ;) oczywiście wszystko zależy od środków finansowych. Za to w 100% zgadam się z tym że super sprzęt nie gwarantuje udanych zdjęć tylko wiedza, doświadczenie, trochę szczęścia czasami itd. |
| Foxxxy.ownlog.com
Miasto: Chicago Urodzony: 1986 Płeć: Kobieta | 13.05.2007 22:57 O tak... te rzeczy sa bardzo wazne... jednak co jest najwazniejsze to wena. Bez niej nie wychodzi mi zadne zdjecie... po dokladnym ich obejrzeniu zaraz wszystkie laduja w koszu ;). |
| Zdzblo.fotolog.pl
Miasto: Gdynia Urodzony: 1980 Płeć: Mężczyzna | 15.05.2007 20:20 Że obiektyw nie polepsza jakości obrazu? Bzdura. |
| Zdzblo.fotolog.pl
Miasto: Gdynia Urodzony: 1980 Płeć: Mężczyzna | 15.05.2007 21:10 I pozwolę dodać sobie jeszcze jedno. To nie aparat robi zdjęcia, a fotograf. |
| Zaloguj się aby odpowiedzieć |