Pomoc

Regulamin

Reklama

Katalog blogów

Kontakt

Portal polskich blogów

zawsze zalogowany

Strona główna forum >> Hyde Park >> Lustrzanki cyfrowe    
Spielzeug.ownlog.com

10.05.2007 21:14

Lustrzanki cyfrowe

Zdaję sobie sprawę, że wątków o podobnej tematyce było tu mnóstwo, ale mam nadzieję, że nie zlinczujecie mnie za jeszcze jeden.
Jestem zainteresowana zakupem cyfrowej lustrzanki, ale prawdę powiedziawszy, nie mam w tej dziedzinie zielonego pojęcia. Nie znam się na tych wszystkich zoomach, pikselach, matrycach i Bóg wie, czym jeszcze. Tak, mimo to, chciałabym posiadać taki aparat. Ale nie jakiś tam, tylko jak najlepszy, ze wszystkimi bajerami.
Jakoże, jak już napisałam wyżej, nie znam się na tym, chciałabym Was, znających się, poprosić o rady i polecenie konkretnych modeli. Będę bardzo, bardzo wdzięczna za każdą pomoc.

I takie jedno małe pytanie jeszcze na koniec - statyw trzeba dopasować do aparatu, czy to nie jest ważne, jaki się ma?

Individual.ownlog.com
Miasto: Lublin
Urodzony: 1988

10.05.2007 21:58

skoro sie na tym nie znasz to nie ma sensu kupowac lustrzanki cyfrowej, dobry kompakt czy hybryda w zupelnosci wystarczy

Krokpokroku.fotolog.pl

10.05.2007 23:45

zgadzam się z przedmówcą, po za tym, "amator myśli o aparacie, zawodowiec o studio, a artysta o oświetleniu"

Foxxxy.ownlog.com
Miasto: Chicago
Urodzony: 1986

11.05.2007 00:51

Nie zgadzam sie z Individual, poniewaz jezeli nie znasz sie na tego typu aparatach, nie jest powiedziane, ze nie mozesz sie tego nauczyc od podstaw. Sama uzywalam roznych aparatow, skonczylam na Nikon D50, z ktorego jestem w miare zadowolona a ktory planuje zamienic na cos innego. Zgadzam sie sie natomiast z Krokpokroku. Tak naprawde nie wazne jest jakim aparatem robisz zdjecia tylko jak je robisz. Zdjecia mozna robic wszystkim, nawet skorupka z kokosa jezeli wiesz jak poprawnie skonstruowac tego kokosa. Ostatnio robilam zdjecia puszka po owsiance, ktore pozniej wywolywalam z lazience z moimi kuzynami. Jezeli chodzi o lustrzanki cyfrowe... Jedyny sposob w jaki dowiesz sie ktory aparat najbardziej pasuje do Ciebie to pojscie do sklepu i porozmawianie ze sprzedawca. Oczywiscie nie powol poniesc sie chwili i nie dokonuj pochopnego wyboru tylko dlatego, ze sprzedawca zachwala dany produkt. Mozesz sprawdzic strone internetowa www.dpreview.com ktora opisuje prawie kazdy aparat cyfrowy. Jezeli chcesz jak najlepszy aparat i masz ok. 35.000 dolarow to proponuje Hasselblad :).
Co do statywu... jezeli masz ciezki aparat to polecalabym statyw ktory nie zachwieje sie pod ciezarem drogiego sprzetu. Rowniez, proponuje wybranie czegos zrobionego z lekkiego metalu; noszenie ciezkich statywow nie jest przyjemnoscia.

Kolczyki.fotolog.pl

11.05.2007 02:06

ewentualnie odwiedź www.cyberfoto.pl i poczytaj długie dywagacje na temat wyboru aparatu... :)

Nookie.ownlog.com
Miasto: Nisko, Kraków, Cork
Urodzony: 1984

11.05.2007 02:53

Napewno skonczy sie na Canon vers. Nikon :). Osobiscie robie zdjecia 350D - jest ok. Poczytaj o lustrzankach tych firm.
forum Canona

Pozdr.

Individual.ownlog.com
Miasto: Lublin
Urodzony: 1988

11.05.2007 11:35

zainteresowana napisala, ze nie ma zielonego pojecia o aparatach, wiec ja nie widze potrzeby zakupu lustrzanki cyfrowej, no chyba ze pieniadze tu nie graja roli, wtedy wiadomo ze lepiej od razu kupic cos bardzo dobrego i na tym sie wszystkiego uczyc

Htsz.fotolog.pl
Miasto: Wrocław
Urodzony: 1985

11.05.2007 12:38

wnioskuję, że to początek zabawy z robieniem ambitnych zdjęć ? jeżeli tak, to proponuję na początek kupienie czegoś co pomoże w nauce i jednoczesnie nie będzie za drogie mrpzez co nie będziesz żałować pieniędzy, własnie trzymam w ręku ofertę mediamarkt i mają tutaj kilka luster do 3000
najtanszy: nikom d40 z obiektywem za 1999
potem dwa olympusty pierwszy e400 z dwoma obiektywami i dwiema kartami 1GB za 2999
lub olympus e400 z jenym obiektywem za 2099.
i drugi olympus e500 z obiektywem za 1899.

mysle, ze do pierwszych krokow w sam raz potem jak nabierzesz wprawy to i tak bedziesz chciala lepszy sprzed, wtedy mozna siegac po taki za 5-10 tyś :) pamiętaj, zeby zwracać też potem uwagę na dostępność dodatków do zakupionego sprzętu.

Spielzeug.ownlog.com

11.05.2007 15:29

Nie chcę rozpocząć zabawy z robieniem ambitnych zdjęć, zdecydowanie nie jestem amatorką w tej dziedzinie. Amatorką jestem tylko, jeżeli chodzi o całą tę technologię, do której absolutnie nie mam głowy. W tej chwili dysponuję jednak jedynie najzwyklejszą cyfrówką i chciałabym... hm... Ewoluować? Taaak...
Z obecnym aparatem poddałam się chwili i miesiac po zakupieniu go, wymyślono stabilizator obrazu w każdym produkcie, dlatego teraz pytam o opinie. Nie chcę dać się omamić reklamie nikona, czy canona, a potem żałować pieniedzy wyrzuconych w błoto, gdy za kilka setek wiecej mogłabym kupić coś lepszego.
Tak naprawdę interesuje mnie to, jak aparat sprawdza się w praktyce, dlatego te wszystkie nazwy, parametry i opisy niespecjalnie mnie wciągają...
Dziękuję za linki, zabieram się za lekturę.

Htsz.fotolog.pl
Miasto: Wrocław
Urodzony: 1985

11.05.2007 16:05

na pewno nie kupisz aparatu, który będzie wyprzedzał technologie o niewiadomo ile, bo koncernom zalezy na tym aby co chwile wypuszczać nowy produkt z czyms lepszym, wtedy na tym zarabiaja.

skoro nie przemawiaja do ciebie parametry to wybierz sobie kilka modeli interesujacych ciebie i poprzez google wyszukaj zdjecia robione tymi aparatami, wtedy zoabczysz ich moc od strony uzytkowej.

tu masz zdjecia robione olympusem e300: http://www.foto.serfer.pl

Foxxxy.ownlog.com

11.05.2007 20:29

Coz, jezeli masz zamiar zaczac uzywac lustrzanki to chcac lub nie chcac bedziesz musiala dowiedziec sie czegos o tych parametrach i roznych nazwach, poniewaz bedziesz miala problemy ze zrobieniem zdjecia. Na lustrzance oczywiscie mozna ustawic funckje na Auto, ktora bedzie sama dobierala odpowiednie parametry, problem polega na tym, ze wtedy znika cala przyjemnosc z uzywania takiego aparatu. Powiedzialas, ze nie masz zamiaru robic "ambitnych zdjec", byc moze mialas na mysli "kreatywnych"? Jezeli nie masz zamiaru robic kreatywnych zdjec to polecam zwykly aparat cyfrowy. Lustrzanka cyfrowa pozwala na dziesiatki roznych opcji, rozne apertury, czasy naswietlania... to sa wlasnie te opcje ktore sprawiaja, ze zdjecia sa jedyne w swoim rodzaju. Aparat ktory polecam to Nikon D200 :).

Spielzeug.ownlog.com

11.05.2007 20:51

Nie napisałam, że nie chcę robić "ambitnych zdjęć", tylko że nie zamierzam zaczynać, bo początek mam już za sobą, z tym, że aparatem cyfrowym, który już mi nie wystarcza. Oczywiscie, że chcę robić kreatywne zdjęcia.

3artosz.fotolog.pl
Miasto: Warszawa

12.05.2007 15:09

Z lustrzankami cyfrowymi nie jest taka prosta sprawa, po 1st musisz wybrać system mocowania obiektywów Nikon, Canon, Pentax i za mniej liczące lepiej się nie brać bo nie ma wystarczającej ilości obiektywów, trzeba zwrócić uwagę że Sigma Tamrom i Tokina głównie do tych mocowań robi obiektywy. Drugą sprawą jest cena... panuje opinia by kupić korpus lustrzanki za rozsądne pieniądze i najdroższe obiektywy (najlepsze) ja zgadzam się z tym. D200 znakomity aparat ale jak będzie przyczepiony obiektyw np. nikkor 18-55 f/3.5-5,6 to jakość fotek raczej nie będzie optymalna do możliwości body. Lustrzanki to dosyć droga zabawa gdzie trzeba mieć co najmniej 3 obiektywy jeśli nie fotografuje się w jednej dziedzinie. Oczywiście 2obiektywy dają duże możliwości jak się je odpowiednio połączy itd. ale to trzeba doświadczenia trochę w tej dziedzinie. (ps zamiast obiektywu przyczepiłem puszkę z dziurką do lustrzanki ale niestety wiele z tego nie wyszło jednak widziałem że tak można zrobić zdjęcie, tylko matryca się zakurzyła ). Jako fan Nikona wydaje mi się że na początek D70 i Tamron 17-50 f/2.8 z jakimś tele Nikkora VR wystarczy :)

Foxxxy.ownlog.com

12.05.2007 23:32

Do D200 mozna zalozyc Nikkor 17-55 f/2.8G... co oczywiscie jest zwiazane z wiekszymi kosztami, ale na pewno jest to jeden z obiektywow, ktory warto miec na uwadze. Osobiscie uwazam, ze do sredniej jakosci aparatu nie powinno kupowac sie najlepszej jakosci obiektywow bo jakosc zdjecia na pewno sie nie polepszy. Wg mnie mnie dziala zasada: sredniej jakosci aparat, sredniej jakosci obiektyw. Oczywiscie jak juz wspominalam... nie wazne jakim aparatem, wazne jak sie robi zdjecia.

3artosz.fotolog.pl
Miasto: Warszawa

13.05.2007 15:53

Obiektywy zostają a korpus się zmienia ;) oczywiście wszystko zależy od środków finansowych. Za to w 100% zgadam się z tym że super sprzęt nie gwarantuje udanych zdjęć tylko wiedza, doświadczenie, trochę szczęścia czasami itd.

Foxxxy.ownlog.com

13.05.2007 22:57

O tak... te rzeczy sa bardzo wazne... jednak co jest najwazniejsze to wena. Bez niej nie wychodzi mi zadne zdjecie... po dokladnym ich obejrzeniu zaraz wszystkie laduja w koszu ;).

Zdzblo.fotolog.pl
Miasto: Gdynia
Urodzony: 1980

15.05.2007 20:20

Że obiektyw nie polepsza jakości obrazu? Bzdura.
To są lustra, to nie są średniej jakości cyfrówki. I ten D50 z którego korzystam tak samo jak i Ty, niby średni, a jednak, czym lepszy obiektyw, tym lepsze możliwości.

spielzeug.ownlog.com Po co Ci super lustro jeśli nie wiesz jak się tym posłużyć? Zabawka? Jeśli kilkadziesiąt tysięcy nie jest dla Ciebie problemem to wejdź na stronę nikona, czy też canona, wybierz najdroższy model i po sprawie. Tylko co z tego jeśli nawet za rok nie będziesz potrafiła nawet w 20% wykorzystać jego możliwości? Do łapania kurzu bardziej nadaje się wazon.

Zdzblo.fotolog.pl
Miasto: Gdynia
Urodzony: 1980

15.05.2007 21:10

I pozwolę dodać sobie jeszcze jedno. To nie aparat robi zdjęcia, a fotograf.

Zaloguj się aby odpowiedzieć
Copyright © Ownlog.com 2003-2007