Pomoc

Regulamin

Reklama

Katalog blogów

Kontakt

Portal polskich blogów

zawsze zalogowany

Strona główna forum >> Hyde Park >> Głupie foty     1 2 Dalej
Nikt.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola / Nisko
Urodzony: 1984

20.05.2007 10:54

Głupie foty

Witam. Zdaję sobie sprawę, że zdjęcia zamieszczane na fotologach to rzecz osobista autora, ma prawo wrzucać co chce i w wątku tym nie chcę nikogo urazić ani sugerować, że bloga mieć nie powinien. Ciekaw jestem jedynie jakie fotki spotykane na blogach uważacie za najdurniejsze (czyt. wykazujące najmniejszą wartość artystyczną i ogólnie rzecz biorąc najmniejszą wartość pod każdym względem).

Moimi faworytami wśród zdjęć, które bardzo często spotykam, są tzw. gęby. Szczególnie wśród osób "młodych" jest to jakaś plaga. Zdarzało mi się trafić na bloga, na którym znalazłem na oko 40 zdjęć tej samej gęby raz z wywalonym jęzorem, raz z zezem innym razem z palcem w nosie. Zdjęcia często robione prastarą komórką, nieostre, niewykadrowane, walone na ilość i straszące. Pod nimi znajdują się dziesiątki komentarzy innych "gębowych" koleżanek na temat tego co tam słychać w szkole i jakie to zianie było na WF-ie. To jest mój faworyt wśród głupkowatych fotek.

Na kolejnych miejscach plasują się zdjęcia kanapek ze śniadania, obgryzionych kości z kurczaka czy sałatki warzywnej. Dalej zaobserwować można różnorakie elementy znajdujące się pod ręką typu zdjęcie frotki do włosów, skarpety, pilota do telewizora, pustej paczki po chipsach. Dość popularne zauważyłem są też trampki (?). Stojące pod szafą, na nogach czy w trawie. Ręce mi opadają też na widok blogów poświęconych ukochanym pupilom, przedstawiających setki zdjęć kotka w różnych pozycjach. Dodam, że mam tu na myśli zdjęcia robione od niechcenia, brzydkie, bez żadnego uroku, wysiłku autora czy pomysłu. Takie, byle by było dużo... co o tym sądzicie? Macie jakieś fotki, które Was denerwują? Ogólnie nie mam nic przeciwko, każdy robi to co chce, ciężko tylko przeglądając w wolnej chwili trafić w tym całym bałaganie na fotologa wartego uwagi i robiącego wrażenie. Pozdrawiam.

Kuszaca-wisnia.fotolog.pl
Miasto: Myszków
Urodzony: 1989

20.05.2007 11:31

hmm...
jeśli zdjęcia "gęb" są dość artystyczne i mają swój urok to jestem za.
Ale jeśli od niechcenia byleby dodać to już nie...
Co do zwierzątek. Rozumiem że ludzie mogą mieć obsesje na nich punkcie ale bez przesady...

Trzecie-oko.fotolog.pl

20.05.2007 11:34

oj tak...

-gęby przede wszystkim
-albumowe (z imienin Moniczki)
-studniówka, półmetek, wesele
-beznadziejne przeróbki w PS jeszcze gorszych fotek, najczęściej auto- i portretów
-kwiatki na parapecie
-zwierzak jak je, siedzi, leży, leje...
-niektóre wschody i zachody
-zdjęcia w lustrze
to by było na tyle :P

144.fotolog.pl
Miasto: Kraków
Urodzony: 1986

20.05.2007 13:00

nikt, to o czym piszesz wydaje mi się po prostu odpowiednikiem "kofanych blogaskuf" wśród fotoblogów.
tak jak można pisać bloga w sposób ciekawy - nawet jeżeli ktoś pisze o swojej szarej codzienności, a z drugiej strony można pisać jaka szkoła jest do d*py, a w sobotę jest impra, pozdro for all i papatki, mając przy tym w dużym poważaniu ortografię itd., tak samo można mieć mniej lub bardziej ciekawego fotobloga (czasem będącego rzeczywiście swojego rodzaju pamiętnikiem w wersji wizualnej, czasem tematycznego czy pełniącego rolę portfolio), albo można wrzucać byle jak zrobione zdjęcia siebie, znajomych, kanapki z serem oraz ostatniej imprezy. I mnóstwo osób to robi, bo jest na to moda. Znajomi z klasy wchodzą i komentują i w ogóle jest fajnie. Nie wiem, czemu zdjęć z imprezy nie mogą sobie po prostu powysyłać na maila, ale cóż, moda to moda. Jako taka powinna minąć.
Powyżej opisane zjawisko właśnie najbardziej działa mi na nerwy, ze szczególnym uwzględnieniem gąb (co fajnego jest w udostępnianiu wszystkim zdjęcia swojej własnej twarzy z wywalonym językiem na ten przykład?) i zdjęć z imprez (bo nie widzę nic fajnego w oglądaniu zdjęć paru podpitych, nie znanych mi gimnazjalistów).

Daeriu.fotolog.pl
Miasto: Zabrze
Urodzony: 1990

20.05.2007 13:29

o tak, ile razy nad tym myślałam, ale zawsze stwierdzałam że spokój dam, każdy może w sumie wrzucać co chce.
w pełni jestem za trzecie-oko. ile razy zdarzało mi się wejść na takiego bloga, z setkami "gęb", jeszcze gorzej, jak na nich walniętych 25tysięcy różnych filtrów w ps i super. albo jak na każdym (przeważnie auto)portrecie postać ma takie niesamowicie głębokie, myślące, czarujące spojrzenie i wyraz twarzy "jaki ja jestem fajny i oryginalny i wszystkich mam w d." i jeszcze zdjęcia w dużych okularach teraz są modne.
albo nieciekawe i zupełnie nieostre zdjęcia jakichś kwiatków z działki/ogródka/czegokolwiek. ble.
właściwie ostatnio coraz więcej tego tu widać, i to mnie niepokoi:/

Kolczyki.fotolog.pl

20.05.2007 14:48

no a mnie takie urocze pozowane portrety... jakich pokaźną kolekcję można znaleźć tutaj:

http://fotkapeel.blogspot.com/

Fauka.ownlog.com
Miasto: Łódź
Urodzony: 1992

20.05.2007 17:19

Wkurzające są nie tylko gęby, popularny fotolog pt. "poka cycki" też jest niezwykle durnowatym fotoblogiem z jeszcze głupszymi zdjęciami.

Zerodystansu.

20.05.2007 20:25

Odpowiednik \'kofanych blogaskuf\'. Dobrze powiedziane. Najśmieszniejsze jest to, że - dajmy na to - dziewczynki wrzucające kilka autoportretów, które praktycznie niczym się nie różnią, są święcie przekonane, że to, co robią ma wartość artystyczną. Niestety nie wystarczy kiepsko wykonany mocny makijaż i sztuczna mina zbuntowanej/lirycznej/smutnej/itp.

Trzecie-oko.fotolog.pl

21.05.2007 17:48

ciśnie mi się na klawiaturę kilka przykładów, konkretne adresy. powstrzmujcie mnie, żebym ich nie wpisywała.

Good-point.ownlog.com
Miasto: Rck Old Village
Urodzony: 1986

21.05.2007 20:12

powstrzymujemy!

Dominicc.fotolog.pl
Miasto: Zawoja
Urodzony: 1985

22.05.2007 11:59

Każdy fotografuje to co chce i pokazuje na fotologu to co chce. Nie chcesz tego oglądać = nie wchodź na danego fotologa.
Nie nam oceniać, czy fotolog jest "durnowaty". Są gusta i guściki.
Nie twierdzę że wszystkie fotologi mi się podobają. Po prostu kolejny raz już na taką stronę nie wchodzę.

Fajnamysza.ownlog.com
Miasto: Ruda Śląska
Urodzony: 1983

23.05.2007 08:16

No i teraz cenzura na zdjęcia? Ludzie czy wy na prawdę nie macie co robić tylko szukać problemów? Jak to napisał Dominicc: "Nie chcesz tego oglądać = nie wchodź na danego fotologa."
Coś co dla jednego jest zwykłym śmieciem blogowym dla innego stanowi wartość sentymentalną. No ale widać niektórym się nudzi i musi się czegoś czepić.

Trzecie-oko.fotolog.pl

23.05.2007 14:36

a kto

tu mówi o cenzurze... czytajcie ze zrozumieniem. tak, uważam, że niektóre foty są głupie. ale przecież mówię za siebie tylko i wyłącznie.

Fajnamysza.ownlog.com

23.05.2007 21:29

Eh no najlepiej powiedzieć że są głupie...

Ale ok, nie wypowiadam się bo nie chcę by wyszło że kogoś atakuję :) Ja w pokojowych zamiarach, naprawdę :) Pozdrawiam :*

Zerodystansu.

23.05.2007 21:49

przepraszam bardzo

- nie cenzura, nie problem. Po prostu, nie musimy być obojętni na nieprofesjonalizm, kicz, lipę i szmirę. W każdej dziedzinie są gusta i guściki, oczywiście/racja/nie przeczę. Z tym, że zawsze powinno funkcjonować oddzielenie tego co faktycznie jest sztuką, a co tylko marną sztuki podróbką. Poza tym nikt tu nie robi sądu z publicznym spaleniem. Chodzi o wyrażenie swojego zdania - co właśnie robimy.

Nikt.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola / Nisko
Urodzony: 1984

24.05.2007 00:08

No tak właśnie. Myślę, że osobiście w pierwszym akapicie (5 linijek tekstu myślę napisanego po polsku) wyjaśniłem, że nie chodzi o atakowanie kogokolwiek, tylko o logiczną dyskusję na temat odczuć. Jeżeli ktoś publikuje na blogu swoje zdjęcia to chyba po to, by ktoś inny je zobaczył. Jeżeli ktoś inny ma je zobaczyć to po to tylko, aby je obejrzeć, ocenić i mieć jakieś zdanie. I o to chodzi w wątku, o wyrażenie zdania. Mysza, zapewniam Cię, że mamy co robić, między innymi oglądamy to co inni umieszczają w internecie po to właśnie byśmy to zobaczyli i bezsensem jest głupkowate przeglądanie blogów i brak jakiejś dyskusji, konkluzji, przedstawienia swoich odczuć.

Fajnamysza.ownlog.com

24.05.2007 08:37

No wybaczcie ale nie sądze abyście byli znawcami sztuki by oceniać czyjeś zdjęcia i nazywać je kiczem ;)

Zerodystansu.

24.05.2007 08:55

Mysza, mówiłam o nas jako o ludziach, nie w sensie \'ja plus inni\'. Poza tym czasem wystarczy mieć minimum - ba, cień nawet - zmysłu estetycznego, by widzieć, że niektóre zdjęcia nie mają w sobie nic artystycznego. Zwracam uwagę na ten przymiotnik - artystyczny. Bo czy ja mówię, że kilka niczym nie różniących się zdjęć z imprezy/swojej twarzy/zwierzątka/kwiatka są złe i trzeba je kasować? Są pamiątkami, ok, ja też mam mnóstwo pamiątek. Ale sentyment to nie to samo co artyzm. O to się rozchodzi.

Htsz.fotolog.pl
Miasto: Wrocław

24.05.2007 12:07

ktoś zamiast pisać notkę, że jadł kurczaka wkleja jego zdjęcie ;) zmienia się forma, aparaty cyfrowe są już tanie jak barszcz, więc co się dziwić. Jeżeli są komentarze, znaczy, że ma to zwolenników.

Dominicc.fotolog.pl
Miasto: Zawoja

24.05.2007 12:22

Przecież nie wszystkie zdjęcia muszą być artystyczne i sztuką! Nie wszyscy którzy prowadzą fotologa umieszczają zdjęcia bo im zaje**** wyszły, są świetne, piękne, normalnie pierwsze miejsce w konkursie fotograficznym.
Ludzie (niektórzy) traktują fotologa jako elektroniczną wersję pamiętnika.
A w pamiętniku są przecież zapiski (nie wiem bo nigdy nie prowadziłem ale słyszałem z opowieści) np "dzisiaj zjadłem pysznego hamburgera", "pies pogryzł piłkę".
I fotolog właśnie oprócz tekstu pozwala im umieścić również zdjęcie.
Uszanujmy to.

To raz.
A dwa: o gustach się nie dyskutuje :P

Zaloguj się aby odpowiedzieć 1 2 Dalej
Copyright © Ownlog.com 2003-2007