Pomoc

Regulamin

Reklama

Katalog blogów

Kontakt

Portal polskich blogów

zawsze zalogowany

Strona główna forum >> Hyde Park >> fotografia      1 2 Dalej
Suonce.fotolog.pl
Miasto: Gliwice
Urodzony: 1989

26.05.2007 19:49

fotografia

Zajmujecie się fotografią profesjonalnie, czy tylko "dla zabawy"? Niektóre zdjęcia są takie genialne, że aż trudno uwierzyć, że robili je ludzie, którzy nie ukończyli żadnych studiów o tym kierunku.

Daeriu.fotolog.pl
Miasto: Zabrze
Urodzony: 1990

26.05.2007 19:58

no bo niektórzy tutaj też je ukończyli, z tego co wiem;P
ja tam amatorszczyzną śmierdzę;P

Trzecie-oko.fotolog.pl

26.05.2007 20:03

również ja

jako amator tu siedzę. a autor tematu?

Kuszaca-wisnia.fotolog.pl
Miasto: Myszków

26.05.2007 21:55

ja cóż amatorka ale staram się.

Koszmar.fotolog.pl
Miasto: Słupsk

27.05.2007 10:31

póki co tak tylko dla zabawy :)

Suonce.fotolog.pl
Miasto: Gliwice

27.05.2007 17:39

u mnie też amatorka jak zresztą widać.
ee nie wiedziałam Koszmarku, że jestes kobietą, a w dodatku w moim wieku :)

Krolewnazdrewna.

01.06.2007 20:42

Cóż, ja też jestem amatorem. Lubię robić zdjęcia. Co prawda wychodzą z różnym efektem, ale to sprawia mi przyjemność. ;)

Divine.fotolog.pl
Miasto: Poznań

09.06.2007 17:08

jak najbardziej amatorsko, co widać.

Muniek.fotolog.pl

09.06.2007 17:20

życie amatora...

www.muniek.fotolog.pl --- AMATORSKO ,ale zajrzeć można ... :)

Goraca_czekolada.fotolog.pl

12.06.2007 19:48

jak najbardziej amatorsko :)

Domowy100.fotolog.pl
Miasto: Sosnowiec
Urodzony: 1978

14.06.2007 11:30

Amatorka ...

Mjenso.fotolog.pl
Miasto: Wrocław / Zawiercie
Urodzony: 1986

14.06.2007 15:42

Zależy co można nazwać pro, a co amatorszczyzną. Nie nazwałbym siebie pro, ale grosze czasem jakieś wpadają za zdjęcie... Pojęcie pro/amator w fotografii dla mnie jest zbyt wygórowane tzn. często jest tak, że ktoś poprawi kolor w photoshopie i już myśli, że jest pro, a tak naprawdę dla mnie pro jest wtedy jak ktoś wraca z kliszą z sesji, sam wywołuje film i wszystkie zdjęcia są udane (ale nie trafiają na fotolog tylko na ścianę :))

Ogien.ownlog.com
Miasto: bb

14.06.2007 18:22

pro to jestes jak masz z tego dobry hajsu i utrzymujesz sie z fot, wywolywac nie trzeba umiec i ciemni tez nie trzeba miec.

Mjenso.fotolog.pl
Miasto: Wrocław / Zawiercie
Urodzony: 1986

15.06.2007 14:55

Nie mówię, że trzeba mieć ciemnię, ale:

1) Są ludzie, którzy zarabiają na zdjęciach, a ich wiedza pozostawia wiele do życzenia...
2) Ludzie, którzy naprawdę znają się na fotografii musieli mieć styczność z kliszą... No chyba, że mowa tu jest o pokoleniu "tylko digital"...

Ogien.ownlog.com
Miasto: bb

16.06.2007 00:19

no wlasnie, masz racje jest tez tak jak mowisz,
jest masa ludzi ktorzy robią zdjecia profesjonalnie ale ich wiedza nie przekracza pewnego poziomu. a pokolenie ludzi ktorzy wychowali sie na cyfrakach w koncu zlapia za analogi, mysle ze to jest kwestiaczasu i tego jak sie rozwijasz, w pewnym momencie przychodzi dzien ze uwazasz ze pora zlapac za analoga, jak nie 35mm to moze sredni format.

Kissed.fotolog.pl
Miasto: Wrocław
Urodzony: 1988

16.06.2007 15:23

Dla mnie i to, i to jest sztuka. Analogiczne aparaty fotograficzne to jakby korzenie fotografii ;) A że technika idzie do przodu to ludzie kupują sobie aparaty cyfrowe. Zresztą jakby nie patrzeć to oszczędzają pieniążki i czas bo nie trzeba co chwila biegać do fotografa (bo nie każdy ma własną ciemnię :P) i wywoływać fotki... To pewien komfort... Dla nóżek i portfela :P Choć ostatnio korci mnie, żeby się analogiem pobawić tak, żeby wzbogacić swoje doświadczenia fotograficzne, że tak to ujmę... :D

A w ogóle to i ja amatorką jestem ;) W każdym razie wciąż się uczę ;)

Lizzart.fotolog.pl

16.06.2007 17:00

>>>pro to jestes jak masz z tego dobry hajsu i utrzymujesz sie z fot.

wiekszej bzdury nie slyszalem.
znam bardzo wielu profesjonanych fotografow, ktorzy wola aby pozostalo to w sferze hobby, a nie przeksztalcilo sie w pogon za pieniedzmi.
sprzedac to mozna i byle gowno.

Lajt.fotolog.pl

21.06.2007 17:22

myślę sobie, że to chyba bez znaczenia czym się robi zdjęcia. liczy się efekt. bez poprawek komputerowych.

Nikt.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola / Nisko
Urodzony: 1984

22.06.2007 21:09

ogien: jak masz z fotografii dużo kasy to nie oznacza, że jesteś profesjonalistą, tylko zawodowo zajmujesz się fotografią i jest to Twój sposób na utrzymanie się

lajt: zgodzę się z Tobą, liczy się efekt. niezależnie od tego, jakiego się używa aparatu, bo przecież w takich sferach jak fotografia, muzyka czy malarstwo, nazwijmy to wszystko sztuką, liczy się właśnie efekt. Mało tego, osiągnięcie dobrego efektu na gorszym sprzęcie jest jeszcze większą sztuką.

I mam wątpliwości, czy profesjonalistą można nazwać tylko tego, który używa aparatów analogowych. Wybór aparatu to jedynie droga do osiągnięcia efektu jakim jest fotografia. I jak w każdej dziedzinie sztuki są ludzie, którzy obierają taką drogę, są tacy, którzy wybierają inną. Także obróbka cyfrowa fotografii jest jedną w takich dróg. Ja rozumiem, że zdjęcie "poprawione" to już nie jest sama w sobie czysta fotografia, ale jest pewnym uzupełnieniem i także wymaga zaangażowania, aby efekt był właściwy.
A profesjonalista według mnie, to ktoś kto wie jak, wie czym i wkłada w swoją pracę maksimum zaangażowania.

Lajt.fotolog.pl

23.06.2007 16:32

widzisz, masz słuszność :)
bardzo lubię, jeśli ktoś potrafi poprawiać zdjęcia tak, że robią wrażenie. ale chyba trochę bardziej lubię, kiedy zdjęcie zwala mnie z nóg, a program do poprawek nie miał z nim nic wspólnego :)

najbardziej drażni mnie to, że nie mam pewności, czy ktoś pracował tak czy owak np. ze światłem i trzeba mu przyklasnąć, czy po prostu je sobie tak zrobił. tu chodzi też trochę o to, żeby docenić kogoś, kto naturalnie stara się stworzyć ideał :)

Zaloguj się aby odpowiedzieć 1 2 Dalej
Copyright © Ownlog.com 2003-2007