Alinoe.fotolog.pl
co sądzicie o aparacie Olympus SP-510 ?
jego cena to średnio 850zł , a parametry w skrócie to MP 7mln, 10x zoom, makro 3cm, tryb auto i manual.. reszta tu: http://sklep.vobis.pl/oferta/fotografia_cyfrowa/aparaty_cyfrowe/852403_olympus_sp-510.aspx
Dobry, zły? jakieś zastrzeżenia? a może lepiej brać coś innego w podobnej cenie? Chciałabym aparat z zoomem opt. conajmniej 7x jak nie wiecej :) oraz z dobrym makro (minimum 3cm). Aparat droższy niż 999 nie wchodzi w grę bo będę sie bała z nim sama wyjśc na miasto (w zasadzie to górną granicą może byc 1200 ale jednak wolałabym nie wyjsc poza ten 1000 :) )
Dodam że jestem raczej amatorką niż profesjonalistką. Na lustrzanke sie porywać nie chcę, bo nie planuję dokupywać już nic wiecej (zadnych dodatkowych obiektywów etc) - chcę po prostu "kombajn" który będzie sie nadawal do różnych sytuacji i bedzie lepszy od nikona 5600 którego teraz posiadam ;]
generalnie to, na czym mi zależy:
- makro z bliskiej odległości (conajmniej 3 cm)
- zoom optyczny od 7x (ale mysle ze jak juz kupowac aparat to lepiej 10x...)
- dobre odwzorowanie barw
- chciałabym aby nocne zdjecia nie wymagały statywu... (ale nie wiem czy to w ogóle możliwe? nie znam się :P )
- aparat na imprezy i na plener - przy różnych natężeniach światła (dzień, zmrok)
- niezły tryb auto oraz tryb manual (zeby sie pobawic ;] )
- niewielkie gabaryty |
Destination-unknown.ownlog.com
Miasto: snów Urodzony: 1986 Płeć: Kobieta | 09.06.2007 19:54 ja sie nie znam, ale Twoje wymagania kaza mi sadzic, ze takiego aparatu nie wyprodukowali. a przynajmniej nie w rozsadnej cenie ;) |
Alinoe.fotolog.pl
Płeć: Kobieta | 10.06.2007 11:45 nooo mialam nadzieje ze SP-510 spelni te wymasgania :) cenę ma dość atrakcyjną chyba. Opinie z netu mówia ze po poznaniu aparatu można robic bardzo dobre zdjęcia (na manualu). Ale są tez opinie negatywne - narzekania na szumy, podobno tryb automatyczny nie jest za dobry.. Jak zawsze wady i zalety, wiec pytam na forach, może coś konkretniejszego mi powiecie ;) A moze zaproponujecie coś innego? Ciekawy wydaje mi sie tez Sony H-7 ale on już kosztuje 1500 :( |
| Chilikillaz.
| 10.06.2007 21:08 Fuji s5600.. tylko kolumbryna rzec mozna. sama posiadlam i jestem bardzo zadowolona. zreszta poczytaj www.cyberfoto.pl zdjecia makro z czystego szkla niczego sobie, ale po wkreceniu heliosa smiga jak ta lala. dodatkowy atut to mozliwosc wkrecenia filtrow itp. gadzetow na oboektyw 55mm |
Alinoe.fotolog.pl
Płeć: Kobieta | 11.06.2007 18:23 jakj juz fuji to jednak wzielabym mlodszego brata czyli 6500, ale... on juz bez baterii wazy 600g :/ czyli z bateria ok 700g jak nie więcej.. jednak wolałabym cos lżejszego :) Co powiecie o Panasonicu FZ8 ?? |
Trzecie-oko.fotolog.pl
Urodzony: 1989 Płeć: Kobieta | 11.06.2007 18:26 jeee tam
minolta z10 :D |
Expose.fotolog.pl
Miasto: leslau Urodzony: 1988 Płeć: Kobieta | 12.06.2007 21:36 mam fz7 panasonica. look |
Mjenso.fotolog.pl
Miasto: Wrocław / Zawiercie Urodzony: 1986 Płeć: Mężczyzna | 14.06.2007 15:33 Ja poleciłbym Canona S3 IS. Można go kupić okazyjnie po 1200zł, ale nie ma siły, żeby pluć sobie potem w twarz narzekając na złą jakość zdjęć. Do Twoich wymagań:
makro z bliskiej odległości (conajmniej 3 cm)
Makra ni robi się od odległości tylko z obiektywami Makro czyli odległość nie ma takiego znaczenia przy dobrym szkle, ale ty chcesz kompakt więc powiem Ci, że starczy ci granica ostrzenia ~0.4m i ogniskowa jaka jest w S3 IS
zoom optyczny od 7x (ale mysle ze jak juz kupowac aparat to lepiej 10x...)
12x może być? Do tego dochodzi obiektyw USM (ultra sonic), czyli zmiana ogniskowej odbywa się nie za pomocą silnika, a za pomocą dźwięków i dzięki temu jest cichutki :)
dobre odwzorowanie barw
Jak ustawisz tak będzie. Aparaty same zdjęć nie robią i albo zajrzysz do instrukcji obsługi i nauczysz się korygować balans bieli i ekspozycję, albo będziesz szukać aparatu jeszcze długo...
chciałabym aby nocne zdjecia nie wymagały statywu... (ale nie wiem czy to w ogóle możliwe? nie znam się :P )
oczywiście, że tak! ISO 800 i jasność obiektywu 2,7 + IS (stabilizacja obrazu) pozwoli na zrobienie dobrego zdjęcia przy 1/20 jeśli rączki Ci nie będą zbytnio latać :)
- aparat na imprezy i na plener - przy różnych natężeniach światła (dzień, zmrok)
Będzie w sam raz :)
- niezły tryb auto oraz tryb manual (zeby sie pobawic ;] )
Auto nigdy nie jest dobry. Tzn. zdjęcia mogą wyjść ok, ale mając M, Av, Tv nie ma sensu jechać na auto... zero ingerencji w to co robisz...
- niewielkie gabaryty
S3 IS do małych nie należy, ale nie powinnaś się nim zawieść tzn. S3 wygląda profesionalnie i jak na kompakt ma wiele fajnych bajerów np. nakręcenia adaptera i na niego filtry i konwertery :) |
Zielony-kot.ownlog.com
Miasto: moje Urodzony: 1987 | 15.06.2007 21:12 canon S3 IS - naprawde dobry. przez przypadek miałam okazje sie nim wczoraj pobawic, jak dla mnie naprawde super. zoom 12x i ISO 800 to niezłe zalety.
poza tym wszelkie lumixy fz7, fz8.. no niezłe, ale canon to canon, tak mysle, choć sama mam lumixa i to jeszcze maupke;)
pzdr i zycze dobrego wyboru:) |