Pomoc

Regulamin

Reklama

Katalog blogów

Kontakt

Portal polskich blogów

zawsze zalogowany

Strona główna forum >> Hyde Park >> Co wy na to?    
Joanmal.

25.06.2007 13:25

Co wy na to?

Drodzy admini... 1. Żeby numer notki, który można wkleić, był rzeczywistym numerem danej notki w danym fotologu, a nie jakąś kosmiczną liczbą siedmiocyfrową. 2. Żeby było więcej szablonów podstawowych - na przykład taki z dwoma bocznymi kolumnami oraz taki na duże foty o formacie 640 na 480 pikseli 3. Żeby ranking najpopularniejszych blogów i fotologów był uporządkowany według kategorii tematycznych (czyli z każdej kategorii po kilka najpopularniejszych) 4. Żeby tytuł wpisów można było edytować - np. kursywa lub kapitaliki 5. Żeby umieścić gdzieś w edycji wyglądu paletę kolorów 6. Żeby zrobić mały poradnik w edycji wyglądu, jak zmienić szerokość poszczególnych kolumn, aby fotolog był np. szerszy lub węższy.

Nene.ownlog.com

25.06.2007 17:41

ad 1. wystarczy skasować {link}, a wpisywać w tytule numery notek.
ad 2. obojętne.
ad 3. fajny pomysł, ale za dużo tych kategorii ;)
ad 4. a nie można? wystarczy {tytul} np. pochylić [] ;p
ad 5 i 6. to serwis blogowy, a nie jakiś kurs html :p

Nene.ownlog.com

25.06.2007 17:42

między [] było < i> ;d

144.fotolog.pl
Miasto: Kraków
Urodzony: 1986

25.06.2007 18:15

moim skromnym zdaniem ;)

1. chodzi o {id_notki}? ta zmienna ma swoją funkcję, choć nie jest to bynajmniej numer notki ( w sensie która z kolei przez ciebie dodana). notki sobie można samemu numerować.
2. taki z miejscem na zdjęcia w formacie 640x480 by się przydał, bo nieciekawie to wygląda, jak komuś linki "wjeżdzają" na zdjęcia (a nie każdy umie sobie to zmienić, albo w ogóle tego nie widzi, bo ma IE). generalnie zgadzam się, mogłoby ich być trochę więcej, ale bez przesady, stron z szablonami jest mnóstwo.
3. po co? w kategorii szablony jest ich aż 25, w kategorii oceny blogów 30 i jak podejrzewam w ogóle mało kto na większość z tych blogów zagląda. i to ma się wyświetlać na stronie głównej? nie widzę sensu.
4. przecież się da?
5 i 6 zgadzam się z nene :)

Joanmal.

26.06.2007 18:10

144. - 1. a jaka to funkcję? Co mnie i moich odwiedzających obchodzi, ile notek powstało na fotologach? 2. Mnie chodzi o ten konkretny szablon, zielony jest nie do użytku, a pomarańczowy i niebieski są niemal identyczne. 3. że was nie interesują szablony, to nie znaczy, że innych nie 4. to dobrze

144.fotolog.pl

26.06.2007 19:55

1. A obchodzi cię, że można za jej pomocą na przykład zrobić linka do notki z daty albo tytułu? Nie? Ale znalazłoby się chyba sporo osób, którym się to przydaje.
3. Nie chodzi o to, czy kogoś interesują szablony czy nie. ten cały ranking, to ranking najpopularniejszych właśnie. jakby to było ułożone kategoriami, licząc w to te gdzie jest zaledwie kilkadziesiąt blogów, to w efekcie obok tych blogów które mają rzeczywiście dużo wejść wyświetlałyby się takie, na które wchodzi kilka osób dziennie. uważam, że to bez sensu. tyle. jak kogoś interesują szablony, oceny czy co tam chce, to może sobie przeglądnąć katalog tematyczny.

Joanmal.

27.06.2007 22:13

144 - ja rozumiem, że znasz się tutaj na wielu sprawach, ale po co zaraz się sadzić na zjadliwego wszystkowiedzącego i zawsze mającego rację? Na złośliwe uwagi jest miejsce chyba na innych forach. Zajrzyj na Onet na przykład, a tutaj raczej nie potrzeba takich emocji nikomu.

Nikt.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola / Nisko
Urodzony: 1984

27.06.2007 22:44

A moja opinia jest taka:
numer notki TAK (ręcznie można, ale trzeba pamiętać i dodatkowo się babrać);
różne wymiary szablonów TAK (nie nowe szablony, a zrobić np. niebieski wersję na tekst np. szerokość 300px, na fotki 640px i na fotki 800px);
ranking NIE (144 dobrze pisała, poza tym było by to zbyt rozbudowane i zbędne);
paleta kolorów NIE (są w internecie, znalezienie takiej zajmuje 3 sekundy, poza tym są dodatki chociażby do FF z paletą dla ambitnych);
poradnik NIE (musiałby być rozbudowany, komuś ciągle by czegoś brakowało, w konsekwencji powstałby pewnie cały kurs, których jest mnóstwo w sieci);

Joanmal.

27.06.2007 23:21

nikt - ale trzeba otwierać dodatkowe okno; a gdyby mała paletka była obok rysuneczku \"wstaw fotkę\" czyż nie byłoby miło? Choćby kilka kolorów, a z odcieniami można już sobie kombinować na czuja. Poradnik też mógłby być okrojony przecież - są jego szczątki wszak w edycji wyglądu. Niestety, te szczątki wielu rzeczy nie wyjaśniają z tych, które zawiera kod szablonu, a mogłyby więcej. Nie chcę żadnych cudów na patyku chyba?

Nikt.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola / Nisko
Urodzony: 1984

27.06.2007 23:48

No tu paleta to jak najbardziej, tym bardziej, że jest to chyba wykonalne. Sądziłem, że piszesz o edycji wyglądu.

W edycji wyglądu nie ma żadnego poradnika HTML. Są jedynie informacje dotyczące unikalnych tagów wykorzystywanych na stronach oraz co do innych elementów zbudowanych np. ze zmiennych. Tego nie zawiera żaden kurs w internecie, więc koniecznością jest wstawienie tego na ownlogu. Obawiam się, że kwestia tego "co powinno się zawierać w okrojonym poradniku, a co nie" byłaby trudna do rozstrzygnięcia, gdyż wiedza na temat HTML'a u każdego użytkownika jest inna. Dla mnie np. (nie chwaląc się, mówię o prostych szablonach) poradnik mógłby się ograniczać do "Dzień dobry i dowidzenia". Inny użytkownik chciałby informacji jak wstawić link, inny jak zmienić tło inny jak pisać skrypty w javascript i tak powoli powstałaby książka.
Cudów na patyku owszem nie chcesz, ale i to nie oznacza, że uważam ten poradnik za wielce istotny. Są kursy HTML, przystępne, łatwe do odnalezienia, obszerne. Jeżeli ktoś będzie chciał stworzyć szablon od podstaw to i tak będzie musiał korzystać z takiego kursu, także nie wiem po co robić zamieszanie. Jeżeli ktoś czegoś w kursie znaleźć nie może to jest jeszcze forum, na którym zawsze ktoś uprzejmy (:>) poradzi jeśli tylko zna rozwiązanie problemu. Pozdrawiam :)

144.fotolog.pl

28.06.2007 18:10

ojej :)

Ja ci tylko odpowiedziałam na zadane pytanie (a że pytałaś w tonie "co mnie to obchodzi", to się dostosowałam), oraz odniosłam się do twoich pomysłów, z niektórymi się nie zgadzając. Wybacz, nie wiedziałam, że tak urazi Cię fakt, że ktoś ma odmienne zdanie.
A skoro mnie odsyłasz na onet, to faktycznie nie będę Cię już męczyć.
papa :)

Solari.

29.06.2007 11:37

144 ---- kobieto, źle zinterpertowałaś emocjonalnie moje wypowiedzi, cóż. A odmienne zdanie sobie cenię, czego masz dowód, że jakoś z innymi mi odpowiadającymi mogę się dogadać bez problemów. Bez odbioru.

Zaloguj się aby odpowiedzieć
Copyright © Ownlog.com 2003-2007