| Fotografiepaczki.fotolog.pl
| 30.09.2007 21:18 Problem Pomóżcie proszę
Witam
Założyłem sobie fotogloga(zapraszam www.fotografiepaczki.fotolog.pl). Skorzystałem z szablonu strony. Jednakże chciałbym dodac zdjęcie (70x200piks), by było na moje stronie widoczne zawsze na górze. Tak, by moja strona była bardziej swojska. Da się tak zrobić a jak tak, to jak? |
Nikt.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola / Nisko Urodzony: 1984 Płeć: Mężczyzna | 01.10.2007 11:19 Oczywiście, że się da. Choć na wstępie należy zwrócić uwagę, że zapewne chodzi Ci o obrazek 200x70px, a nie odwrotnie.
Rozwiązania Twojego problemu mogą być dwa. W zasadzie nie widzę różnicy, także wybierz sobie, podam Ci oba.
1. Możesz umieścić obrazek w obszarze górnego bannera. Musisz przede wszystkim wrzucić obrazek na jakiś serwer, ew. wykupić na ownlogu powierzchnię dyskową (jeden SMS działa na rok) i tam zamieścić obrazek. Następnie wejść do Edycji ownloga -> Edycji wyglądu -> Strona główna i tam zamiast tekstu:
fotografiepaczki <span>at ownlog '06</span>
wstawić
<'img src="http://sciezka_do_zdjecia.jpg" alt="logo" />
Następnie wyżej w sekcji HEAD odnaleźć ustwienia wyglądu dla bannera:
.bann {
width: 720px;
height: 70px;
text-align: center;
background: #5EA1D9;
color: #fff;
font-size: 30px;
font-weight: bold;
padding-top: 30px}
Usunąć background: #5EA1D9; height: 70px; font-size: 30px; font-weight: bold; padding-top: 30px;.
Ponadto, aby Twój banner wyglądał ładnie, sądzę, że powinienmieć jednak szerokość 720px.
2. Możesz po prostu temu prostokątowi na górze nadać tło w formie Twojego obrazka. Daje to możliwość pozostawienia tekstu w obszarze bannera, ew. wstawienie tam jakiegoś innego tekstu, choć można się oczywiście w ogóle pozbyć napisów. W tym celu musisz tak jak w poprzednim przykładzie usunąć ten sam tekst z nazwą bloga. Następnie odnaleźć w stylach taki zapis:
.bann {
width: 720px;
height: 70px;
text-align: center;
background: #5EA1D9;
color: #fff;
font-size: 30px;
font-weight: bold;
padding-top: 30px}
Tu musisz następnie usunąć wpis background: #5EA1D9;, a na jego miejsce wstawić wpis background: url("http://sciezka_do_pliku.jpg"); i zapisać i winno grać.
No chyba, że coś pominąłem z rozpędu. Gdyby co, to próbuj i pytaj. Pozdrawiam. |