Pomoc

Regulamin

Reklama

Katalog blogów

Kontakt

Portal polskich blogów

zawsze zalogowany

Strona główna forum >> Hyde Park >> Po co są blogi    
Cbr.ownlog.com
Urodzony: 1979

27.03.2006 17:39

Po co są blogi

Idea konkursu na blog roku jest dla mnie śmieszna. Blog chyba powinien być szczery i osobisty. Nawet jeśli ogólnodostępny. A nie aby urządzać konkursy. Dla mnie jest to świętość. Ja chyba swój usunę, lub zakoduje. Choć nie przecze chce aby ktoś czytał to co tam pisze. Medal ma dwie strony. Róbcie co chcecie.

Zielone-marzenia.ownlog.com

27.03.2006 18:25

niestety niektórzy ludzie nie zakładają blogów po to by pisać o sobie(z tą myślą wymyślono chyba blogi?), a czesto przekształcają je w strony o swoich 'koffanych idolach', lub po prostu na pokaz. hm. tworzenie blogów tylko po to by wziąsc udział w konkursie 'na naj naj naj' jest chyba troszke denne. moje skromne zdanie.

Nostress.ownlog.com
Miasto: Łowicz

27.03.2006 18:45

popieram w stu procentach.

sam mam dwa blogi: jednego prywatnego, na hasło, tylko dla mnie. a drugiego ogólnodostępnego.

Nikt.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola / Nisko
Urodzony: 1984

27.03.2006 19:02

a ja nie popieram w stu procentach.

Według mnie nie ważne jaka była idea wymyślenia bloga. Rzeczą jak nabardziej prawidłową jest kombinowanie, aby coś stworzonego w jednym określonym celu wykorzystać do innego celu. I w ten sposób urozmaica się sposoby korzystania z czegoś. Tak samo jest z blogami. Pamiętnik? Może kiedyś. Dziś blog jest łatwym i tanim, ogólnodostępnych i popularnym sposobem na wypowiadanie się. Zastosowanie bloga jest niesamowicie szerokie. Od pamiętnika, poprzez fotologa, mini-gazetke, miejsce wypisywania swych amatorskich felietonów, aż po sposób na wypowiedzenie się i duskysję z pewnym gronem odwiedzających.
Podzwiam ludzi, którzy na swoich blogach potrafią poruszyć poważne tematy, ponadto potrafią opisać problem szeroko, zrozumiale, tak, że miło się czyta. Później następuje lawina komentarzy i rodzi się coś wspaniałego.

Blog jest tak bardzo uniwersalny, że można go wykorzystać na niezliczoną liczbę sposobów, dać upust swym talentom czy pochwalić się tym, że umie się pisać czy swymi poglądami. Trzeba tylko zastanowić się, czy wszystkie generacje i odmiany blogów można nazwać jeszcze blogami? Ale ja o tym nie myślę. Co raz odkrywam nowe możliwości wykorzystania blogów i to mnie cieszy. Pozdrawiam.

Em.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola/Wrocław

27.03.2006 19:53

a kto powiedzial ze blog=pamiętnik?
Blog powstał przez skrócenie słów web log. Czyli dziennik webowy (sieciowy, internetowy). Nigdzie nie jest napisane, że służy do pisania tego, że mi pryszcz wyskoczył, dziewczyna rzuciła i mam doła.

A co do nagród to fajna sprawa. Wszędzie dobrze stworzone rzeczy są nagradzane.
Choćby Oskary, nagrody Nobla czy tez Pulitzera.

Prawda jest taka, że każdy, kto prowadzi publiczny blog pisze na pokaz. Bo jakby chciał pisać dla siebie, to czego nie w pliku tekstowym?

Moim zdaniem blogi ewoluują na pewnych płaszczyznach w dobrym kierunku. Mówię tutaj o fotoblogach, blogach politycznych, czy też blogach biznesowych. Inne schodzą na dno jak te.. no .. olsenki i inne blogi grupowe.
To tak jak z prasą, mamy dobrą prasę typu Przekrój, Polityka, Forbes, ale też taką dla olsenków: fakt, nowy dzień (a raczej mieliśmy :D) i inne brukowe świerwa.

Cbr.ownlog.com

27.03.2006 19:54

to może czas nazwać to jakoś inaczej

Internet daje wiele możliwości. Nie wspominając już World Wide Web. Są przecież darmowe fora etc. Są darmowe serwery, fotki można umieszczać za darmo. Nie przecze, nie raz miło się zaskoczyłem wchodząc na jakiegoś wypasionego bloga. Ale czy blog to nie pamniętnik...

Cbr.ownlog.com

27.03.2006 20:00

heh

Może i masz racje. Ale ja pierwszy raz usłyszałem o blogu w grudniu minionego roku. Dlaczego nie wcześniej mimo, że siedze w kompach od kilkunastu lat ? Taki lajf. Nie powiem wam. Dla mnie powinno się z tym coś zrobić. Nie neguje tutaj blogów biznesowych... ALe dla mnie to co ktoś chce napisać co przeżywa (to nie jest na pokaz, niektórzy chcą komuś coś powiedzieć, a w realu nie zawsze mogą) powinniśmy to uszanować. Chciałbym aby rozdzielić jakoś pojęcia bloga i bloga.

Em.ownlog.com

27.03.2006 23:36

Tzn zgadzam się z tym, że z blogów zaczęto robić homepage, a najgorsze, że ostatnio również stronę o podłożu komercyjnym, ale niedługo z tymi ostatnimy będziemy walczyć.

Inny.ownlog.com
Urodzony: 1974

28.03.2006 10:47

blog to pamiętnik,ja tak go traktuje i nie zamierzam go poddawać np jakimś durnym ocenom,bo i po co to oceniac ? po co ktoś ma oceniać moje pisanie,czy nawet nie mój szablon ?

Cycaty.

28.03.2006 19:09

LOL

\'Blog chyba powinien być szczery i osobisty. Nawet jeśli ogólnodostępny.\' pierwotnym chyba założeniem blogów jest szczerość wobec przypadkowej publiki, nie?

A19.ownlog.com
Miasto: Kraków

28.03.2006 19:41

a ja się zgadzam z em - są różne rodzaje blogów, i różne sposoby ich pojmowania- niektórzy zakłądają blogi tematyczne, niektózy piszą pamiętniki, a jeszcze inni się odchudzają.
póki płacą tego złotego mogą robić co chcą :P

Em.ownlog.com

28.03.2006 20:53

no z tym "robią co chcą" to nie do końca prawda, ale idea słuszna :)

Dobrze.ownlog.com

29.03.2006 14:55

zgadzam się z em - jakby ktoś chciał dla siebie pisać to by pisał w notatniku czy też jakimś swoim zeszyciku na biureczku. internet to w pewien sposób komercja.

Nikt.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola / Nisko

29.03.2006 16:14

Komercja (wg Słownika Wyrazów Obcych PWN) - przynoszący dochód, obliczony na zysk, uzależniający działanie od ekwiwalentu pieniężnego, towarowego itp.; handlowy, kupiecki.

Komercji tutaj nie widzę. Raczej nazwałbym to pewnym "ekshibicjonizmem". Osobiście uważam pisanie o swoim życiu i udostępnianie tego opinii publicznej za coś posiadające większy sens niż pisanie dla siebie, bo tak na dobrą sprawę nie widzę sensu, bym miał dla siebie pisać, że byłem dziś tu i tu i robiłem to czy to, bo ja przecież już o tym wiem... a pisanie dla innych to pewien sposób na pokazanie się, na przedstawienie, na nawiązanie znajomości. Czasem zdarza się, że ktoś poczuje do kogoś zupełnie obcego niespodziewaną sympatię i wzajemnie, wtedy ludzie chcą i czytają co się u takiego "blogowego przyjaciela" dzieje, służą radą, pomocą, opinią. Tutaj jest jakiś konkretny cel.

BTW, dziś przeczytałem w gazecie sprzed dwóch lat o Vlogach i powiem szczerze, że nigdy wcześniej o takiej formie nie słyszałem. Zaraz zbadam dokładniej jak to wygląda.
Pozdrawiam.

Bm.

21.02.2007 15:53

\"Blog chyba powinien być szczery i osobisty\" Dlaczego blog powinien być szczery i osobisty? Gdzie jest tak napisane? W regulaminie nic takiego nie znalazłem. To jest twój wybór, czy blog będzie szczery i osobisty. Wg mnie blog daje możliwość poznawania ludzi o podobnych zainteresowaniach. Jeśli jesteś szczery na blogu to znajdziesz nowych przyjaciół. Jeśli będziesz ściemniał, czytelnik szybko się zorientuje i nie zajrzy już do ciebie ani razu ;) A ten konkurs \'na blog roku\' ma jedynie wskazać wyróżniającą się jednostkę intelektualną. A nagrody to już inna sprawa.

Htsz.fotolog.pl
Miasto: Wrocław
Urodzony: 1985

21.02.2007 18:55

cbr zna blogi od 2005 ja swojego mam np. od konca 2002 roku kiedy to zaczynalem w ogole boje z internetem i wtedy krazyla taka fama blog=pamietnik, na szczescie ktos to zaczal odkrecac i obecnie nie przyrownalbym raczej slowa blog do innego, blog to blog, kazdy trzyma na nim co mu sie podoba. kwestia ocen nigdy nie bedzie bezstronna, a przyznawanie nagrod, hmm dobry sposob na promocje, szczegolnie na duzych stronach, im to na reke zeby miec duzo blogow, bo to wieksza powierzchnia reklamowa :)

Misscrunk.fotolog.pl
Miasto: Gdynia

22.02.2007 19:21

jasne ze blog powinnien byc szczery i osobisty. ale szczerze niektore blogi na temat jakiegos idola sa fajne. a co do konkursow, mi nie przeszkadzaja bo milo sie czyta jakiegos zadbanego bloga, z ladnym szablonikiem xD dlatego organizowane sa takie konkursy! >XD

Kuba.ownlog.com
Miasto: Lublin

15.03.2007 21:37

dla mnie blog to galeria na zdjęcia. to chyba tyle

Jakiskretyn.ownlog.com

17.03.2007 20:19

Co plemie to obyczaj. Wolność. Jeśli pisane jest inteligentnie, mogę czytać nawet polityczne dyskusje.

Zaloguj się aby odpowiedzieć
Copyright © Ownlog.com 2003-2007