Pomoc

Regulamin

Reklama

Katalog blogów

Kontakt

Portal polskich blogów

zawsze zalogowany

Strona główna forum >> Hyde Park >> Ochrona zdjec a realia.    
Nikt.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola / Nisko
Urodzony: 1984

04.10.2005 21:30

Ochrona zdjec a realia.

Ochrona zdjec a realia.

Witam serdecznie

Na wstepie musze napisac komunikat:
To co ponizej napisuje, nie ma na celu namawiania nikogo do ukradania zdjec, a jedynie ma charakter edukacyjny :D

Duzo jest watkow na temat ochrony zdjec i skryptow javy do tego sluzacych. Osobiscie uwazam, ze te skrypty jak najbardziej kwalifikuja do wyciagniecia konsekwencji wobec wlaciciela bloga zgodnie z regulaminem Rozdzial II punkt 4 podpunkt 2. Wedle mojej opinii utrudniaja one korzystanie z serwisu chociazby dlatego, iz uniemozliwiaja korzystanie z gestow myszy, a co za tym idzie utrudniaja korzystanie z przegladarki internetowej. Ale to jest tylko moje zdanie.

Wielu uzytkownikow w dalszym ciagu nie rozumie, ze skrypty te na niewiele sie zdaja. Umieszczaja je jednak twierdzac, iz ochraniaja ich fotografie przed mniej doswiadczonymi uzytkownikami. Pragne w tym poscie w kilku przykladach, a w jednym szczegolnie uzmyslowic im, iz nie jest to prawda. Jednoczesnie uwazam, ze opisy te, pomoga uzytkownikom, ktorzy zyja w przekonaniu, ze ich zdjecia sa bezpieczne, otwierajac im oczy i uzmyslawiajac, iz sa w bledzie i powinni o tym doskonale wiedziec.

Pokaze Wam magiczny sposob, niby oczywisty (testowany tylko na kilku stronach i na IE), a jakos w szeroko omawianym temacie kopiowania fotek, sposob ten nie pojawil sie ani razu obok chociazby ciagle wystepujacego tematu zrodla. bedzie to sposob 1, moze ktos sie zdziwi :)
[wszystkie opisy na przykladzie IE].

sposob 1 - 3x myszka

Otwieramy wybrana strone. Nastepnie klikamy: Plik -> Zapisz, wybieramy miejsce docelowe i klikamy Zapisz. Mamy juz na dysku strone www w formie pliku o nazwie tytul_strony.html, a w towarzyszacym mu katalogu o nazwie tytul_strony_pliki, znajduja sie wszystkie pliki graficzne ze strony, w tym wszystkie fotografie z bloga. Zajmuje to przewaznie kilka-kilkanascie sekund.

sposob 2 - dla zwolennikow zrodelka

Aby skopiowac fotke wchodzimy w Widok -> Źródło. Otwiera sie zrodlo strony w notatniku. Szukamy wyrazen IMG SRC="adres_pliku" w trojkatnych nawiasikach, kopiujemy ten adres_pliku i wklejamy w nowym oknie przegladarki lub programie do pobierania plikow. Tak mozemy kopiowac do bolu.

sposob 3 - dla cierpliwych

Proponuje ogladajac zdjecie nacisnac klawisz klawiatury PrtScr (nastepny na prawo po przycisku F12), a nastepnie otworzyc np. Painta i nacisnac kombinacje klawiszy Ctrl+V (lub Edycja->Wklej). Wyciac sobie fotke i zapisac w dowolnym miejscu dysku.

sposob 4 - pliki tymczasowe

Kolejny sposob jest o tyle prosty, ze w zasadzie nie robimy nic, a wszystko robi sie "samo". Za kazdym razem, gdy ogladamy strony www, ich tresc, m.in. zdjecia, zapisuja sie w folderze tymczasowych plikow internetowych (Temporary Internet Files - w Win XP znalesc go mozna standardowo w C:Documents and Settings*LOGIN*Ustawienia lokalneTemporary Internet Files). Przegladajac ten folder wedlug adresow, szybko jestesmy w stanie znalesc interesujace nas pliki graficzne.

sposob 5 - czasem podziala

W niektorych przypadkach zalecam najechac na fotke i z szarego paska na dole (pasek statusu) przegladarki przepisac sobie adres.

sposob 6 - nowa IE

Nowe przegladarki IE posiadaja menu do obslugi multimediow na stronie, w tym zdjec. Po najechaniu na zdjecie pojawia sie graficzny pasek z opcjami, w tym takze z ikonka zapisu zdjecia na dysku (pierwsza z lewej).

sposob 7 - niektore przegladarki

Niektore przegladarki, choc w tej chwili chyba coraz wiecej, posiada roznorakie mozliwosci wylaczania pewnych elementow w przegladanych stronach www. Wystarczy w takim przypadku, w opcjach przegladania wylaczyc obsluge skryptow i jesli nie wykona sie automatycznie, dokonac odswiezenia strony i skrypt blokujacy Javy przestanie dzialac. Pod prawym przyciskiem myszy znow mamy menu gotowe do uzycia.

Itd. itp. mozna by napisac. To tylko kilka sposobow, ktore w tej chwili wpadly mi do glowy. Zreszta w miare pisania tego tekstu, co raz dopisywalem nastepny. Na pewno jest ich o wiele wiecej. Totez pragne po raz kolejny uswiadomic wszystkim ludziom, ktorzy chca chronic swoje zdjecia przed kopiowaniem, ze stosowanie skryptow blokujacych nie ma najmniejszego sensu, a jedynie potrafi utrudniac zycie roznym uzytkownikom serwisu. Przemyslcie sprawe i pomyslcie, czy warto robic z siebie wariata umieszczajac pod prawym przyciskiem myszy komunikat o tresci np. Ahahaha, nie ukradniesz mojego zdjecia ty niedobry zlodziejaszku. Zmykaj z mojego blogaska :***

Pozdrawiam
nikt.fotolog.pl

Adi84.fotolog.pl
Miasto: ..::WBN::..
Urodzony: 1984

04.10.2005 23:33

dlatego dobra metoda chociaz tez do zwalczenia (przez zlodzieji) jest hologram na fotce lub tak jak u mnie podpis na fotce ale to tez juz widzialem uciete wiec szczerze pstrykam dla siebie i wali mnie to ze ktos kradnie lub sie chwali gdzie indziej moimi fotkami

Turlajdropsa.

05.10.2005 12:38

czego? ukradania? kradzieje i oszukiści wszędzie - ojejejejej

Mrr.ownlog.com
Miasto: gliwice

05.10.2005 15:30

realia (:

no więc nie umieszczać zdjęć w internecie, nie wychodzić z domu i nie odzywać się do nikogo. bo złodzieje są wszędzie.

A19.ownlog.com
Miasto: Kraków

05.10.2005 16:37

no.

i nie prowadzić fotologów.

Ekeberg.

06.10.2005 19:01

Nikt

Co ty powiesz ...

Lama.fotolog.pl
Miasto: Poznań
Urodzony: 1986

07.10.2005 00:02

chciałbym tylko zauważyć

że skrypty które wyświetlają alerta po kliknięciu gdziekolwiek ppm nie służą do blokowania prawego przycisku i go nie blokują
to że w IE owszem to już uroda IE
w mozilla firefox zarowno pojawia sie wtedy alert jak i rozwija sie normalne menu

do tych 7. sposobów Nikta (Nikogo? :) ) możnaby jeszcze mnóstwo dopisać... ogólnie jeżeli potrzebuję mieć jakiś obraz ze strony internetowej to zwykle "przeciągam" go myszą z okna przeglądarki na pulpit albo wprost do PS. i tu blokada ppm niewiele zmienia. tzn nic. jak zawsze.

podpisów na zdjęciach nie lubię, zresztą co to za zabezpieczenie? 2-3 minuty w PS dla kogokolwiek kto słyszał o "clone stamp tool"
pół minuty dla kogoś kto czasem clone stamp tool uzywa.
jeżeli umieścisz napis na jednolitym tle - usunięcie go nie potrwa dłużej niż zapisanie zdjęcia na dysku
(sprobuj kiedys, adi84)

po prostu zdjęcia są chronione prawem autorskim i chuj i trzeba tępić tych którzy je kradną tak jak się tępi złodziei... nie da się nijak zabezpieczyć, bo kazdy uzytkownik sieci ma techniczna mozliwosc skopiowania kazdego zdjecia na fotologu. kwestia etyki. moralnosci. dobrych manier. uczciwosci. czegokolwiek.

Kropelkanadziei.ownlog.com
Urodzony: 1988

07.10.2005 13:57

kropelkanadziei

ha:) i to jest wyższość wszelkich innych przeglądarek nad ie:p

a za skrypty to.... eh no gratulować właścicielom blogów...

Kropelkanadziei.ownlog.com
Urodzony: 1988

07.10.2005 13:58

:)

o... a tam temat a nie login jest napisane:)

Mrs-naff.ownlog.com
Urodzony: 1987

07.10.2005 16:37

no skoro zmykaj, to zmykaj z blogaska buahahaa

Xppx.fotolog.pl
Miasto: Chełmno / Aberdeen
Urodzony: 1985

19.02.2007 19:55

są tacy, którzy nie potrafią tego obejść. jasne, ze jeśli ktoś chce kopiować to znajdzie sposób. a swoją drogą: zmykaj z mojego bloga złodziejaszku - jest zabawne;-)

Misscrunk.fotolog.pl
Miasto: Gdynia

22.02.2007 19:27

ja tez znam wiele sposobow na zapisania a raczej skopiowanie fotki ^^'
ale nie uzywam, bo po co. jak mam swoje zdjecia ! a pozatym nie toleruje zlodziejstwa. m.in mozna przez Źródło, klawisz prt sc itd. zreszta chyba sa omowione w temacie te sposoby. pozdro XD

Zaloguj się aby odpowiedzieć
Copyright © Ownlog.com 2003-2007