Pomoc

Regulamin

Reklama

Katalog blogów

Kontakt

Portal polskich blogów

zawsze zalogowany

Strona główna forum >> Hyde Park >> Oceny fotologów    
Reasumujac.

14.05.2006 11:54

Oceny fotologów

Dzisiaj z nudów kliknęłam w google i postanowiłam poszukać czegoś w stylu serwisu oceniającego fotologi. I o dziwo poza masą idiotycznych i prymitywnych ocen blogów w których regulaminach goszczą stwierdzenia \"fotologów nie oceniamy\" nie znalazłam ani jednego takiego miejsca w sieci. Tylko ciekawe dlaczego? Przecież człowiek chciałby czasem posłuchać troche konstruktywnej krytyki na swój temat :)

Mroo.ownlog.com
Urodzony: 1989

14.05.2006 12:38

problem w tym, że krytyka na takich serwisach jest zwykle mało konstruktywna.
ja tam się cieszę, że żadna dwunastolatka nie wpadła jeszcze na ocenianie fotoblogów. Chociaż biorąc pod uwagę isnienie blogów typu "kochane-olsenki", albo "chcę-być-jak-hilary-duff", na których są SAME zdjęcia w/w pań... "fotologi" SĄ oceniane [:

reasumując, jak ktoś chce mieć zdjęcia ocenione, to wrzuca je na onephoto. proste. z resztą... myślę, że komentując zdjęcia na fotologu jednocześnie się je ocenia, prawda? bo z komentarzami na blogu tekstowym jest inaczej.

Reasumujac.

14.05.2006 12:58

tylko, że komentarze to czesto po prostu coś w stylu: \"na prawde niezle foto\" albo \"bardzo mi się podoba\" ... Nie mozna chyba tego nazwac ocena.

Mroo.ownlog.com

14.05.2006 13:20

kiedy blogi oceniające zwykle ograniczają się do podobnej "konstruktywnej krytyki".
mówię. serwisy fotograficzne (ale nie dev, bo efekt będzie ten sam).

144.fotolog.pl
Miasto: Kraków
Urodzony: 1986

14.05.2006 13:21

Ja się zastanawiam, po co komuś w ogóle oceny blogów, no ale dobra...
A co do konstruktywnej krytyki - poznasz zaledwie zdanie jednej osoby, która oceni bloga. To już więcej się dowiesz z komentarzy, jak znajdzie się ktoś, kto się trochę rozpisze.

Elo.fotolog.pl
Miasto: Toruń / r3
Urodzony: 1988

14.05.2006 13:27

ale to chyba trzeba sie znac na czyms, zeby to oceniac, prawda?
Chyba taka dwunastolatka nie ma nic wiecej do powiedzenia czy fajne czy niefajne, bo nie ma o tym zielonego pojecia czy jest dobre czy nie. zreszta jednym podoba sie to, a innym tamto, wiec i tak te oceny sa warte tyle co nic.

Branch-prediction.ownlog.com
Miasto: Terror City
Urodzony: 666

14.05.2006 14:30

No właśnie, ludzie, po co dajecie swoje blogi do oceny? Przecież jak ktoś pisze jak kaleka umysłowa, to prawdopodobnie ją jest i kiepska ocena raczej tego nie zmieni... Mało tego, jeżeli ocenianiem zajmie się kaleka umysłowa, może się okazać, że ktoś w to uwierzy! ;)
Mogę zrozumieć jeszcze ocenianie WŁASNORĘCZNIE WYKONANEGO layoutu, ale przecież każdy pisze po swojemu - ja potrafię wypalić ni z tego ni z owego z jakimś ASMem albo innym paszczalem - i nie wyobrażam sobie, by ktoś niewtajemniczony brał się za ocenianie mojego bloga. O.
Może po prostu chodzi o leczenie swoich kompleksów? Diabli wiedzą. Ja tam w ten biznes nie wchodzę ;)

Mroo.ownlog.com

14.05.2006 14:40

ależ oczywiście, że nie trzeba się znać.
[!] pzrypomianam, że ostatnio ministrem edukacji został ten, kto został. [:
tylko wtedy krytyk staje się bardziej śmieszy niż wiarygodny.

różnica między oceną "kogoś kto się zna" a "kogoś, kto się nie zna" różni się tym, że ten drugi powie ci, że coś jest be, ale nie będzie umiał wytłumaczyć dlaczego.

a kwestia "po co to?" to już inna bajka zupełnie... chociażby po to, żeby wyplenić z sieci blogi ziomali, którzy zaczynają notkę tym, że nie mają o czym pisać, a kończą pozdrowieniami dla całęgo świata i okolic.
sama nigdy swojego bloga nie dałam ocenić, jakoś nie znalazłam nikogo godnego. a do Mesjasza Czerskiego zgłosili mnie czytelnicy, o.

Apple_pie.fotolog.pl
Miasto: Gdańsk
Urodzony: 1986

15.05.2006 11:02

życie człowieka jest tak skonstruowane, że na każdym kroku musi być oceniany... dajmy spokój z ocenianiem fotologów, przynajmniej w wirtualnej rzeczywistości stwórzmy taki świat, abyśmy nie musieli się nikomu podporządkowywać, robili to, co chcemy i jak chcemy, a nie kierowali się oceanami człowieka, który niekoniecznie musi mieć pojęcie o fotografii i o tym, że zdjęcia, które zamieszczamy na logach, nie są (zazwyczaj) przypadkowymi fotkami, ale częcią naszej wizji. każdy chyba posiada autokrytykę co do własnej twórczości i sam najlepiej wie, w czym jest dobry, a gdzie powinien jeszcze popracować.

Nikt.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola / Nisko
Urodzony: 1984

15.05.2006 14:45

A ja powiem szczerze, że poddałbym swojego fotologa ocenie. Chciałbym się dowiedzieć jaką ocenę mu wystawiono, czy jest atrakcyjny i profesjonalny. Dlatego jeżeli jest jakaś chętna ekipa do oceny, to ja bardzo proszę.
Oczywiście na każdej stronie z ocenami jest wielki regulamin i mnóstwo wymagań wobec osoby zgłaszającej, ja także mam kilka dotyczących osób oceniających:

1. Członkowie grupy oceniającej muszą mieć ukończone 21 lat.
2. Chcę by mięli wykształcenie min. średnie.
3. Zamieszczane fotografie ocenić powinien specjalista, fotograf, krytyk, z przynajmniej dwuletnią praktyką związaną z fotografią.
4. Wygląd strony (wizualny) ocenić powinien dyplomowany grafik komputerowy.
5. Kod HTML strony ocenić ma profesjonalny programista, najlepiej po odpowiedniej szkole z odpowiednim dyplomem i praktyką.
6. Treści chciałbym, aby ocenił kilku osobowy zespół osób z różnych kręgów, z wykształceniem wyższym, oczywiście muszą być wśród nich poloniści.
7. Ocena ma do mnie zostać wysłana mailem, ze szczegółowymi wnioskami, spisem osób oceniających, propozycjami zmian itp.

Wtedy mogę uznać, że ocena mojego fotologa ma sens i jest rozsądna.
Kiedy widzę jak za ocenę wyglądu szablonu, kodu html itp. bierze się osoba, która ma szablon ściągnięty z jakiegoś serwisu, o wyglądzie pisze, że lubi kolor różowy, więc blog wygląda spoko, a o kodzie, że tabelka ta na dole jest trochę za gruba jak dla niej i odstęp za duży... to wtedy sobie myślę, że jeśli już mamy taką ambitną młodzież, to co będzie teraz, gdy ministrem wiadomo czego został wiadomo kto. Pozdrawiam

Branch-prediction.ownlog.com
Miasto: Terror City
Urodzony: 666

15.05.2006 17:40

"to wtedy sobie myślę, że jeśli już mamy taką ambitną młodzież, to co będzie teraz, gdy ministrem wiadomo czego został wiadomo kto."

No jak to co? Wiadomo!

;D

Alinoe.fotolog.pl

15.05.2006 18:23

ale wymogi ;))) tylko zastanawia mnie - po co ta klauzula o wyksztalceniu srednim skoro dalej wymagasz jeszcze wiekszych kwafilikacji ;) ale zostawmy to.

osobiscie jestem zdania ze oceniajacy blogi to specyficzny krąg osób, bo chyba kazdy wie jak to jest z tymi ocenkami.. Jeden raz w zyciu sie do takich zglosilam, bo ocenialy moje kolezanki i bylam ciekawa ich zdania :) (no, dobra, nie chcialam im robic afrontu, skoro juz sie pochwalily ze maja taki ocenowy blog :P) Ale z tego co wiem to juz daly sobie z tym ocenianiem spokoj. I dobrze, bo choc sie bardzo staraly to i tak byla to subiektywna opinia.. I inaczej sie nie da :)

Dla mnie porazką są zawsze wybory miss swiata albo oceny łyżwiarzy figurowych. Może mieszam klimaty ale tak czy siak takie oceny do mnie nie przemawiaja bo wole polegac na wlasnym zdaniu - i tu dochodzimy do slynnego zdania: "o gustach sie nie dyskutuje!" ;)))))

PS
Nikt, jesli chcesz to Cie ocenię (tzn czytaj dalej jesli masz na to ochote :) od razu uprzedzam ze nie spelniam Twoich wymogów..pozwól że ocenię Cię jako ktoś odwiedzający fotologi, tzn potraktuj to jako ocene kogoś z publiczności nie mającego w sobie ani krztyny experta ;) ).

.......
tutaj byl dalszy text zwiazany z fotologiem usera Nikt* , ale ze zajelo mi to dosc duzo miejsca to nie zamieszczam go zeby niepotrzebnie nie zapychac tej strony. jesli to Cie jednak zainteresuje to napisz mi prywatną wiadomosc - przesle ci caly text ;)
.........

koncze juz ten i tak przydlugawy wpis :P pozdrawiam ;)

Nikt.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola / Nisko
Urodzony: 1984

16.05.2006 09:34

alinoe... klauzula o wykształceniu średnim odnosi się do wszystkich członków grupy oceniającej, jednak osoby oceniające treść muszą mieć wykształcenie wyższe... aby nie pisac przy każdym wykszt. średniego ująłem to już we wstępie. zreszta napisałem min. średnie co w żadem sposób nie wyklucza wyższego :) to jest w sumie logiczne i słuszne :)

W-wydychanym-powietrzu.ownlog.com
Miasto: Zawiercie

16.05.2006 16:55

Osobiście uważam, że ocenianie blogów jest czymś całkowicie paradoksalnym. Przecież każdy właściciel powinien prowadzć swojego bloga tak, żeby jemu się podobał oraz ewentualnie ludziom, którzy są zainteresowani tematyką na nim poruszaną.
Koniec kropka. Po co rządać dodatkowych ocen za coś co tworzy się dla własnej satysfakcji?

Co do ocen zdjęć, to... onephoto to może zbyt wysokie progi, ale już
Plfoto.com czemu nie?

Htsz.fotolog.pl
Miasto: Wrocław
Urodzony: 1985

19.05.2006 17:40

hmm

te plfoto to schodzi na psy chyba ;)

Shennka.fotolog.pl

30.05.2006 14:57

Byla taka przypowiesc:) O dwoch typach co szli z oslem przez pustynie i napotykali wciaz ludzi ktorzy ich krytykowali [dziwne ze na pustyni takie tlumy ale mniejsza o to ;)]. Ojciec padal ze zmeczenia wiec wsiadl na osla a syn szedl obok. Ludzie ktorzy ich mijali powiadali "Coz z niego za ojciec, sam sie wygodnie rozsiadl a biedny syn ledwo idzie". Wiec ojciec siadl z osla i posadzil na nim syna. Ludzie mowili wtedy "Co z niego za syn, jedzie wygodznie a biedny stary ojciec musi sie meczyc." Wiec syn i ojciec razem wsiedli na osla. Wtedy ludzie ktorzy ich mijali szydzili"Co la ludzie bez serca, mecza biedne zwierze..." Wiec obaj zsiedli i dalej szli piechota obok osla. Wtedy ludzie wysmiewali ich" Taki tlusty wypasiony osiol a Ci glupcy wola isc piechotą"...

Moral z tego taki ze nalezy olewac wszelkie oceny i robic to, na co sie ma ochote:PPPPPPP :)

pozdro.

Do-not-enter.

13.09.2006 17:15

Kiedyś oceny blgów/fotologów wydawały mi się nawet czymś sensowanym, ale potem kiedy mój ówczesny blog został poraz już tam któryś oceniony i za każdym razem za co innego otrzymywalam pochwały (przeważnie było tak, iż jeden to samo chwalił, a drugi krytykował), dałam sobie z tym spokój...

Htsz.fotolog.pl
Miasto: Wrocław
Urodzony: 1985

03.12.2007 16:32

nikt

byłbym wstanie zagwarantować ci twoje warunki, ale wtedy ty spełniasz jeden - płacisz jakieś 500-1000pln abym ja jako administrator ocenialni mógł opłacić specjalistów ;)

Zaloguj się aby odpowiedzieć
Copyright © Ownlog.com 2003-2007