Pomoc

Regulamin

Reklama

Katalog blogów

Kontakt

Portal polskich blogów

zawsze zalogowany

Strona główna forum >> Hyde Park >> Firefox     1 2 3 Dalej
Em.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola/Wrocław
Urodzony: 1984

11.06.2006 01:50

Firefox

Tak właśnie patrzę na staty ownloga i .. tylko 52% userów to userzy Internet Explorera. Co jak co, porównując ze średnią dla polski (70,6%) jest to super wynik :)

Z drugiej strony zastanawiam się, czemu 52% jeszcze korzysta z tego szitu? :P

Wypowiedz się :)

Nikt.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola / Nisko

11.06.2006 02:48

Bo jest dostarczana z systemem? Bo nie trzeba instalować? Bo wywalić ją z Windy to rzecz awykonalna? itd. itp. :) Ale powolutku i do przodu hehe

Branch-prediction.ownlog.com
Miasto: Terror City
Urodzony: 666

11.06.2006 02:49

No chyba nie powiesz mi, że 48% to userzy Firefoxa...?

Ale na temat: bo są głupi, bo "po co mi Opera, skoro mam IE", "no i komp mi będzie wolniej chodził...", itd. itd. Poza tym sporo stron jest tak sprytnie projektowanych, że są poważne problemy z ich używaniem, jeśli wchodzi się na nie z przeglądarki innej niż IE (ponóć Opera 9 ma problemy z mBankiem). Zresztą, co tu dużo pisać: jedne osły starczą.

Tak BTW, to w statach mojego bloga króluje Firefox (45%), nieco dalej jest Opera (37%) i dopiero dalej jest IE (niecałe 17%).

Zla-dziewczyna.ownlog.com

11.06.2006 09:38

Prawdopodobnie Opery używam tylko dlatego, że polecił i zainstalował mi ją znajomy. Różnica między IE a nią jest niebagatelna, ale np. moi rodzice, którzy zwykle idą równo z wszelkim postępem :P tu się zbuntowali, "bo poczta sie inaczej wyświetla" i kilka stron, z których korzystają również. Z tego drugiego powodu sama nawet jestem zmuszana czasami przełączyć się na "szit" - niestety. Dlatego uważam, że to nieznajomość innych przeglądarek (nie miałam pojęcia, że Opera tak usprawni surfowanie) poza IE oraz dostosowanie niektórych stron tylko pod IE.

Pytanko: Mozilla jest lepszą przeglądarką od Opery, czy po prostu ma lepszą kampanię reklamową?

Placetocrash.ownlog.com
Miasto: szn
Urodzony: 1000

11.06.2006 09:55

no coż, używam IE bo w sumie lubię
i moje szablony brzydko wyglądają w firefoxie x___________x''''

Nikt.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola / Nisko

11.06.2006 11:02

zla-dziewczyno: właśnie poruszyłaś dobrą kwestię. chodzi o teksty typu "bo się inaczej wyświetla". ja już od małego pamiętam w domu wojnę z rodzicami, że zmieniłem tapetę (!), że ikonki z pulpitu są gdzie indziej, to dziwne, ale wielu ludzi strasznie się o to burzy nie zdając sobie sprawy z tego, że to może i razi, ale przez góra trzy dni! tak samo jest z przeglądarkami... i teraz miałem kłopoty przechodząc na FF, gdyż dziewczyna oponowała no bo ikony nie takie, jakieś zakładki głupie, gesty myszy itp... a teraz śmiga na FF aż miło popatrzeć. ale wielu nie daję rady żeby się przemóc i wcześnie rezygnuje

Em.ownlog.com

11.06.2006 11:15

Zla-dziewczyna. Firefox jest lepiej promowany wśród przeglądarek desktopowych, a ludzie decydują się na niego z powodu wtyczek.

Jeśli chodzi o Operę, to ona króluje w rozwiązaniach mobilnyc (palmtopy, komórki)

Co do tego, że inaczej się wyświetla, to moim zdaniem jest to problem marginalny, teraz poważniejsza strona przystosowana jest do Opery, Firefoxa i IE. Jeśli chodiz o mbank pod Operą, to nie mam żadnych problemów.

Em.ownlog.com

11.06.2006 11:16

placetocrash.ownlog.com

To weź pod uwagę, że twoje szablony oglądasz nie tylko ty, ale też inne społeczeństwo. Zrób je porządnie i będą wyglądały tak samo :)

Spielzeug.ownlog.com

11.06.2006 12:54

Jesu, uzywają, bo mają taką ochotę, co wam to przeszkadza? Życie okazało się teraz tak nudne, że trzeba się czepiać kto jakiej przeglądarki używa? Jak wam sie źle wyświetla to nie trzeba takiej strony odwiedzać i problem z głowy _ _|||

A19.ownlog.com
Miasto: Kraków

11.06.2006 13:44

ja mam ff.

Adi.ownlog.com
Miasto: Kraków

11.06.2006 13:49

ja też

11.06.2006 14:50

@Em

Niby też nie mam problemów z mBankiem (używam Opery 8.54), ale ponóć dziewiątka ma (zresztą jest o tym na osłach). Zobaczymy - 9-tka to jeszcze beta.

@Spielzeug

Link dnia dla Ciebie to ten. Smacznego :)

@Zla-dziewczyna

Opera jest szybsza i mniej pamięciożerna. I (moim zdaniem) wygodniejsza. Spokojnie biega na słabym Pentium 200. :)

Lucy-in-the-sky.ownlog.com

11.06.2006 15:19

czyli, że na to wychodzi, że jak ktoś używa ie to jest głupek i w ogóle ciemnota.
trudno. używam ie.

11.06.2006 15:26

@Lucy-In-The-Sky

No oczywiście że jest! To dopiero teraz się o tym dowiedziałaś? ;)

Lucy-in-the-sky.ownlog.com

11.06.2006 15:35

nie... w sumie to mój brat też uważa mnie za głupka, bo jestem mało "dżezi" i używam IE.

Mroo.ownlog.com
Urodzony: 1989

11.06.2006 15:43

funkcjonuje takie powiedzenie, że "IE jest programem do surfowania po necie przez komputer i vice-versa" :]

FrajerFox. Opera okazjonalnie. Bo brakuje mi w FF autoamtycznego odświeżania (nawet sobie rozszerzenie z sidebarem znalazłam ;-) ). Za to w Operze brakuje mi FoxyTunes, automatycznego czyszczenia cookies po zamknięciu (zbawcza rzecz dla osoby, która kiedys usunęła jakieś 500mb tego cholerstwa) i paru innych drobiazgów do dizajnowania.

Jednak FF jest dla ludzi, którzy umieją wejść sobie na strone mozilli i sciągnąć co potrzeba, bo bazowa wersja jest tylko / aż (neporównywalnie) bezpieczniejszym IE. ale ja lubię rzeczy w stylu "masz i przypnij se co ci pasuje".

a komunikaty na stronach w stylu "tylko pod IE" mnie wkurzają.

11.06.2006 16:00

@Mroo

Ja znam inną wersję - "IE jest wyszukanym narzędziem do ściągania przeglądarki internetowej Opera lub Firefox". ;P

Narzędzia->Preferencje->Zaawansowane->Ciasteczka->Usuwaj nowe ciasteczka podczas zamykania Opery :)

Em.ownlog.com

11.06.2006 16:09

lycy-in-the-sky:

To nie jest kwestia tego, czy jest się "dżezi" czy nie.
Tylko kwestia bezpieczeństwa, szybkości i wygody.

Zla-dziewczyna.ownlog.com

11.06.2006 16:18

Nikt. Zgadzam się, że wystarczy parę dni, by się obyć i przyzwyczaić do pewnych różnic i śmigać ;)
/Co do gestów myszą - o co chodzi? Ostatnio wyskoczyło mi okienko z informacją o pierwszym geście, jaki wykonałam, ale nie przywiązałam do tego uwagi/.

Em. W takim razie zostaję przy tym, co jest. Skoro chodzi o wytyczki, o których i tak niewiele wiem x)

Branch-prediction. Nu, bardzo funkcjonalna (w porównaniu z IE) :)

11.06.2006 16:26

@Zla-dziewczyna

Gesty to "lewo, góra, prawo, dupa" i drukarka drukuje Ci stronę ;P Czyli wykonując pewne określone ruchy sygnalizujesz, że chcesz wykonać konkretną czynność. Coś a'la język migowy. Dla mnie cholernie irytujące ;P

Zaloguj się aby odpowiedzieć 1 2 3 Dalej
Copyright © Ownlog.com 2003-2007