Pomoc

Regulamin

Reklama

Katalog blogów

Kontakt

Portal polskich blogów

zawsze zalogowany

Strona główna forum >> Hyde Park >> architektura współczesna    
Conie.ownlog.com
Miasto: gliwice

23.10.2005 19:30

architektura współczesna

architektura współczesna- kicz czy dzieło sztuki?

bardzo przydałyby mi się Wasze opinie na ten temat, najchętniej uzasadnione, mając na myśli architekturę zupełnie nową (od lat '90). zajmuję się chwilowo tym tematem i chciałabym poznać Wasze zdanie :)

A19.ownlog.com
Miasto: Kraków

23.10.2005 19:50

hm

ja sie nie znam. są rzeczy fajne, jak na przykład nowoczesne budynki, szklane, przestronne itp., ale też takie, które zupełnie do mnie nei przemawiają, np. muzeum pokryte specjalną powłoką przyciągająca kurz :]

Em.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola/Wrocław
Urodzony: 1984

23.10.2005 20:44

moim zdaniem duży plus dla projektantów, którzy oprócz budynku myślą też o jego otoczeniu (parkingi, drzewka trawniczki, klomby etc.)

Fajnamysza.ownlog.com
Miasto: Ruda Śląska
Urodzony: 1983

24.10.2005 14:09

Zdecydowanie dzieło sztuki. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego że stawiają teraz na przestrzeń. Kiedys za dużo przepychu było, wchodziło sie do jakiegoś wielkiego budynku a w gruncie rzeczy optycznie wydawał się mały. Uwielbiam te nowe budynki w których można się przejżeć :oD Stare mają swój urok ze względu na historię ale nowe mają jakąś kosmiczna magię.

Conie.ownlog.com

24.10.2005 16:16

- fajnamysza

a co Ty na to:
http://img453.imageshack.us/my.php?image=0589py.jpg , jeśli "zdecydowanie dzieło sztuki"? to też jest wybitne? budynek zbudowany przez wybitnego architekta około roku temu.

Fajnamysza.ownlog.com

24.10.2005 16:48

Conie uważam że dosyć fajny budynek. Nie jest to jakaś tandeta jakich pełno w koło. Chętnie zamieszkałabym w takim domu. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego że jest on niepowtarzalny a ja nie lubię kiedy cos się powtarza tak jak budynki na osiedlu. Wyraziłam tylko własne zdanie. Zaraz zaczeniesz mi przysyłać stronki z jakimiś przedziwnymi budynkami :o) Nie twierdze że każde jest dziełem sztuki, tak samo jak wszystkie obrazy znanych malarzy nie zawsze kojarzą mi się z dziełami sztuki, ale zdecydowanie wspólczensa architektura jest kosmiczna, a co za tym idzie: niepowtarzalna.

Conie.ownlog.com

24.10.2005 17:38

dobrze, o guście się nie dyskutuje. chciałam wiedzieć, wiem, dzięki za wypowiedzi. (fm- nie dom, tylko Instytut Komfortu Fizycznego i Urody, przeczulona jestem, bo urodziłam się w rodzinie architektów i grafików, no cóż).
notabene, całkiem kulturalnie D::

Em.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola/Wrocław
Urodzony: 1984

24.10.2005 19:29

szczerze mowiac wyglada na przerobiony "kwadraciak" z czasów komuny :P

Soratte.ownlog.com

25.10.2005 08:26

jak w każdej innej dziedzinie sztuki, tak i w architekturze trzeba oceniać konkrety. znajdziesz koszmarki, znajdziesz przejawy geniuszu.

Fajnamysza.ownlog.com

25.10.2005 10:29

O przepraszam :o) Zwracam honor :o) W każdym bądź razie nie zmienia to faktu że z przyjemnościa postawiłabym sobie takim domek ;o)

Conie.ownlog.com

25.10.2005 20:13

-em

i otóż to- nie wiem od kiedy stał, ale na pewno był brudną kostką z niedziałająbym warsztatem samochodowym. aż wreszcie; dla mnie kaprys~fanaberia.

-soratte, jak najbardziej masz rację, dlatego chciałam zapytać, jak to odbieracie na przykładzie tych znanych wam :)

Zaloguj się aby odpowiedzieć
Copyright © Ownlog.com 2003-2007