Pomoc

Regulamin

Reklama

Katalog blogów

Kontakt

Portal polskich blogów

zawsze zalogowany

Strona główna forum >> Hyde Park >> Firefox 2.0     1 2 Dalej
Nomino.ownlog.com

28.10.2006 17:42

Firefox 2.0

Nie polecam. Wersja ukazała się 25 października, a więc jest bardzo świeża. Po przeinstalowaniu mam problemy z obsługa zewnętrznych linków (np. z gg czy Skype) i jeszcze parę innych kłopotów. Moim zdaniem warto się wstrzymać z instalacją tej wersji i poczekać na uzupełnienie.

Dominicc.fotolog.pl
Miasto: Zawoja
Urodzony: 1985

28.10.2006 18:05

Dzięki za info bo planowałem zainstalować ;-)

Branch-prediction.ownlog.com
Miasto: Terror City
Urodzony: 666

28.10.2006 18:06

Firefox w porównaniu z Operą jest conajmniej kilka miesięcy do tyłu. Jedynie na polu dodatków ją przebija, ale przecież to są dodatki, a nie zasadniczy program - nie każdy tego potrzebuje... Pomijam, że jest od niej (Opery) sporo wolniejszy. Zresztą, wszystko co mam do powiedzenia na temat FF2 rozpisałem tutaj. Zatem smacznego. ;)

Em.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola/Wrocław
Urodzony: 1984

28.10.2006 22:05

moim zdaniem FF 2.0 chodzi super.

28.10.2006 22:12

To pokorzystaj trochę z Opery i wtedy zobaczysz naprawdę, jak "super" chodzi FF.

Em.ownlog.com

28.10.2006 22:23

korzystałem 1.5 roku.

Bubelot.fotolog.pl
Miasto: Toruń
Urodzony: 1991

28.10.2006 22:34

Jedyne, co jest denerwujące to sposób zamykania paneli. Reszta-cud, miód, malin +metr nieba.

Em.ownlog.com

28.10.2006 23:01

tzn jaki sposób? :>

28.10.2006 23:39

Jeszcze żeby to prawda była...

Lycanthropy.ownlog.com

28.10.2006 23:57

Ja nie widzę, by Opera była lepsza od Firefoxa... I nie widzę też żadnych błędów w wersji 2.0, przynajmniej u mnie ich nie ma. A denerwujący sposób zamykania paneli, to kwestia przyzwyczajenia :P Po tygodniu już nie denerwuje. Sprawdzanie pisowni jest bardzo fajne, tzn., w fajny sposób je wbudowali, że od razu sprawdza, jak się pisze.

Gniot.

29.10.2006 00:13

U mnie Firefox śmiga i nie ma żadnych problemów. Opera jest dziwna i w ogóle mi się nie podoba. Nie jest też szybsza od FF.

29.10.2006 01:09

Nie jest też szybsza od FF - ROTFL!

Dawno się tak nie uśmiałem, dzięki! ;D

Bubelot.fotolog.pl
Miasto: Toruń
Urodzony: 1991

29.10.2006 08:07

@em
To, że kiedyś można było zamykać każdy panel jednym krzyżykiem było OK, teraz przy każdym panelu jest krzyżyk i na każdy trzeba z osobna klikać.

Nikt.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola / Nisko

29.10.2006 09:40

testujcie, testujcie ;) zaczekam ze zmianą. co do paneli (kart) to od dawna używam rozszerzenia Tab Mix Plus. Ma tyle opcji dotyczących kart, że powiem szczerze wszystkich nie przebadałem z lenistwa. Może to pozwoli w jakiś sposób dostosować Ci obsługę kart do takiej jaka Ci pasuje.

Może tak przy okazji, napiszcie z jakich rozszerzeń korzystacie i po krótce dlaczego, może ktoś skorzysta. Ja się nie pochwalę, gdyż po reinstalce systemu jestem dopiero w trakcie kolekcjonowania rozszerzeń ;)

Em.ownlog.com

29.10.2006 11:54

bubelot

Nawet nie wiedziałem, że to się zmieniło bo od dawna tak miałem :)

Mi bardzo spodobało się nowe spojrzenie na RSS, teraz jest to bardziej "user-friendly", poza tym wbudowany inspektor DOM jest ciekawym dodatkiem.

No a bez rozszerzeń to teraz nie mogę żyć.

Szczególnie polecam (dla tworzących strony):
MeasureIt
ColorZilla
IETab
Webdeveloper

No i poza tym
Google Preview, Forecastfox i Adblock :)

Aha. No i oczywiście gesty myszy :)

Gniot.

29.10.2006 12:13

@branch prediction Może u Ciebie chodzi szybciej, nie interesuje mnie to, wypowiadam się za siebie.

W-wydychanym-powietrzu.ownlog.com
Miasto: Zawiercie
Urodzony: 1989

29.10.2006 12:14

Dziwnym trafem większość tych wtyczuni, których do FF trzeba szukać, wgrywać i zawracać sobie głowę Opera ma już w sobie.
Korzystałam z FF jakieś półtora miesiąca i wystarczy.
Opera jest o niebo lepsza. To co od niej odsrasza wszystkich to fakt, że przy pierwszym zetknięciu z nią uderza taka "inność" od IE, do którego wszyscy przywykli.

Jeśli mam wybierać FF, w którym na wszytanie każdej strony muszę czekać dłużej, (a przy kliknięciu wstecz jeszcze dłużej, bo bidny musi znowu ściągać wszystkie informacje z serwera a nie jak Bóg przykazał z pamięci podręcznej), do którego muszę przeczesać pół sieci, żeby wyszukać tak podstawowe opcje jak gesty myszki i który zupełnie mi nie pomaga w posiadaniu wszystkich opcji internetowych w jednym miejscu (poczta, rss, notatki, ściąganie, kontakty), a Operą, która to wszystko ma i mogę ją sobie dostosować do siebie jak mi się podoa, to wybór jest chyba jasny.

Opera rządzi :P

Em.ownlog.com

29.10.2006 13:03

w wydychanym powietrzu

1. Nie musisz przeszukiwać połowy internetu bo wszystkie jest na 1 stronie.
2. Pamięć podręczna opery nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Przy standardowych ustawieniach często nie aktualizuje treści strony (bodajże ma ustawione 5h). I czytasz sobie stary dokument zastanawiając się "czemu jeszcze ten pajac nie wrzucił wyników z kolokwium".

A podsumowując cały temat, cieszę się że debata jest na ff vs opera a nie IE vs reszta :)

Nie umniejszam operze, mimo że firefox jest dla mnie lepszym rozwiązaniem

Dziwię się jednak, że taki branch nie siedzi na Konquerorze. Wg jego dawniejszych wypowiedzi Windowsa ma szara masa i debile (co świadczy że na jakimś uniksie siedzi) a tam może śmiało z konquerora korzystać. Jest najszybszy i najbardziej zgodny ze standardami.

Koniec tematu z mojej strony, pewnie jeszcze będzie komentarz brancha jak to go się czepiam :P Tak więc pozdrawiam branch ;]

Individual.ownlog.com
Miasto: Lublin
Urodzony: 1988

29.10.2006 13:11

denerwujacy jest komunikat przy wlaczaniu ff z zapytaniem, czy kontynuowac poprzednia sesje. jak wylaczam kompa to nie zawsze wylaczam wszystkie programy, po prostu wciskam power na klawiaturze i czesc, no i potem przy wlaczaniu ff 2.0 jest ten meczacy komunikat...

Em.ownlog.com

29.10.2006 14:48

A teraz ownlog w % - przeglądarki :)

Internet Explorer - 49,78%
Firefox - 40,61%
Opera - 8,61%
Mozilla - 0,71%
Safari - 0,28%
Netscape - 0,15%
Konqueror - 0,1%