Pomoc

Regulamin

Reklama

Katalog blogów

Kontakt

Portal polskich blogów

zawsze zalogowany

Strona główna forum >> Hyde Park >> Wirusy przez gg    
Em.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola/Wrocław
Urodzony: 1984

20.11.2006 09:12

Wirusy przez gg

Ostatnio krąży w necie informacja dotycząca exploitów na gg.

Zapraszam nieświadomych do obejrzenia filmu, jak działa taka aplikacja.

Należy tutaj podkreślić, że działa to tylko na IE.

http://antyspyware.pl/drive-by-download.html

Nikt.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola / Nisko

20.11.2006 12:20

Bajer :>

Czekam na wersję linuxową i jakieś rozszerzenia pod FF obsługujące te programy. Narazie to oprogramowanie szpiegowskie jak i każde inne jest wspierane jedynie przez IE :]
Uderza prostota obsługi, działanie usera ograniczone do minimum, zautomatyzowane w 100%, jestem pełen podziwu! :)

A tak poważnie, to robi to wrażenie może nie tak pozytywne, ale jednak ;)

Nomino.ownlog.com

20.11.2006 12:37

Oj robi. Po prostu dobrze zaplanowany atak i tyle...

Branch-prediction.ownlog.com
Miasto: Terror City
Urodzony: 666

20.11.2006 12:46

Dopiero teraz to zauważyliście? Matko....

Nikt.ownlog.com

20.11.2006 13:52

branch: możesz wyjaśnić co dopiero teraz zauważyliśmy??? bo cię tradycyjnie nie rozumiem.

Gniot.

20.11.2006 15:04

Atak rozpoczął się od kliknięcia na link otrzymany przez gg... Przecież takie g*wna rozsyłane są do ludzi od dawna.

Em.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola/Wrocław

20.11.2006 15:38

no ale nikt o tym tutaj nie pisał, więc o co chodzi ?
branch jak zwykle chciał pokazać, że wszystko wie i nic więcej.

20.11.2006 16:31

A Em i Nikt jak zwykle manifestują swoje kompleksy niższości. :)
Tak jak Gniot napisał: to jest stare jak świat i nie dotyczy wyłącznie GG, też dziwię się, że -
1. Robicie z tego aferę
2. Robicie z tego aferę dopiero teraz
3 - najważniejsze - że przekazanie tej strashhnej wieści tutaj cokolwiek zmieni. To było, jest i pewnie jeszcze długo będzie, także nie rozumiem po co ten wątek. Nie szukałem, ale jakoś nie widziałem wątku dotyczącego np. dziury w kodzie trawiącym pliki WMF, a to jest IMO znacznie poważniejszy problem bo nie trzeba nic klikać, wystarczy sobie surfować za pomocą IE i trafić na stronę która odpowiednio spreparowany plik będzie chciała wyświetlić. Opera i FF zareagują wyrzuceniem okienka ściągania pliku, ale IE wyświetli bez pytania i nieszczęście gotowe - luka - IMO - znacznie poważniejsza, bo więcej osób korzysta z IE niż samego GG. Więc? Po co ta cała histeria?

Nikt.ownlog.com

20.11.2006 18:47

branch:
1. Ja nic nie manifestuję, prosiłem tylko, abyś wyjaśnił o czym do nas napisałeś.
2. Nie zauważyłem, by ktoś popadł w histerię. Wątek został założony nie by ostrzec ludzi przed straszliwym i nieznanym niebezpieczeństwem, tylko by pokazać filmik, znajdujący się pod linkiem. Więc gdybyś tak pojął sztukę czytania ze zrozumieniem oraz sztukę myślenia, to zauważyłbyś, że nikt nie histeryzuje, tylko oglądamy sobie prezentację multimedialną.

Nie będę z Tobą dłużej dyskutował, bo widzę, że z myśleniem u Ciebie coraz gorzej. I gratuluję znajomości "dziury w kodzie trawiącym pliki WMF". Nie wiem tylko po co robisz z tego taką aferę, skoro problem jest już znany.

Pozdrawiam i już nie zaglądam, bo wątek śmierdzi trolem w postaci B-P.

Gniot.

20.11.2006 20:43

Dobra końcówka nikt :D

20.11.2006 20:55

Nikt: To straszne, no po prostu wstrząsające... Niebawem w ogóle nie będę myślał!
Co za durne dziecko, ja nie mogę... :( Tak to jest, jak się sfrustrowanemu szczeniakowi da dostęp do internetu...

Najlepsze jest to, że w prezentacji wyraźnie określono, że chodzi o atak na użytkowników sieci GG a nie - jak to określił Em - exploit na GG - bo to nie jest exploit stricte na GG (chociaż takowe są) tylko na użytkowników niepołatanych Windows 98 i nowszych (95 tego nie rusza!), tak jest: to jest wykorzystanie tej dziury w kodzie od plików WMF! A ta została znaleziona "trochę" wcześniej niż 18 lipca 2006 (bo pod koniec 2005). Sam news o ataku na użytkowników GG też nie jest taki "ostatni", bo teraz mamy drugą połowę listopada, wtedy był lipiec.
A piszę o histerii, bo ktoś nieznający się na rzeczy po obejrzeniu takiej prezentacji najpewniej w ogóle nie będzie klikał i przeklejał linków z oknienek GG, ale nie będzie mieć zahamowań przed otwieraniem podejrzanych spamów w Outlooku/Outlook Expressie, klikaniu linków na stronach WWW, czy nawet otwieraniu podrzuconych plików .doc (bo tyle wystarczy by osiągnąć ten sam efekt). No bo jak to, przeca wyraźnie było napisane - linki wklejane z GG. Żadnych dokumentów, żadnych spamów, nic... Najgorsze w tym jest to, że można paść ofiarą wszędzie - nawet tu, na Ownlogu. Wystarczy że ktoś wykupi sobie reklamę, w której wymusi otworzenie odpowiednio spreparowanego WMFa - i po obiedzie - efekt dokładnie ten sam. A rozwiązanie jest banalne - Windows Update (tylko że trzeba mieć legalną windę, też prawda ;)) albo alternatywna przeglądarka (chociaż najlepiej wybrać obie opcje).

Czy to jest dla was teraz wystarczająco jasne? Te, supermózgi Nikt, Ciebie też pytam!

Lycanthropy.ownlog.com

22.11.2006 14:19

Jezu, Branch, chll out x_x nie musisz się wszystkiego czepiać. I to nie Nikt jest supermózgi, tylko Ty. Przynajmniej za takiego się uważasz na forum. Jakbyś zjadł wszystkie rozumy.
Wątpię byś wiedział, ale forum jest od DYSKUTOWANIA, rozmawiania. Więc sobie zgadnij po co tutaj o tym Em napisał. To nie znaczy, że nie wiedział o tym wcześniej, chociaż, może i nie wiedział. Zresztą, co za różnica? o_O I nikt nie robi z tego afery, po prostu chcieliśmy sobie o tym porozmawiać...

Może trochę przesadzam, ale wydaje mi się, że jesteś strasznie zarozumiały... Wyluzuj trochę. Albo może przeczytaj swój komentarz parę razy zanim go opublikujesz? :-/

22.11.2006 22:58

To co mi tak naprawdę dolega, to nadwrażliwość na przekręcanie faktów przez osoby nie do końca znające prawdę, czy jak kto woli, na syndrom plotki. Raz że Em trochę przekręcił prawdę pisząc, że to "wirusy na gg" (bo jeśli trzymać się takiego sformułowania, to co najwyżej "wirusy na wszystko gdzie można otworzyć link"), "krążący w sieci exploit na gg" (jeśli już, to na IE jeśli nie od razu całe Windows, ewentualnie atak wycelowany w userów GG+IE, bo samo GG na ten link nie reaguje jakąś infekcją, trzeba dopiero ten link kliknąć - GG samo tego nie robi). A Nikt twierdzi dumnie, że to "oprogramowanie szpiegowskie" kiedy to zwykły, zapychający systemy, znosiciel reklam. O ile forma jest rzeczywiście zupełnie nowatorska, to jakby Em OBEJRZAŁ ZE ZROZUMIENIEM całą tą wskazaną przez siebie prezentację - nie musiał się wgryzać w temat! - to i wątek zatytułowałby inaczej, i już nie byłoby krzyku. No ale przecież to ja jestem bezmyślny i wybuchowy.
I to nie pierwsza taka sytuacja tutaj, w wątku "nie lubimy google" Em (cóż za zbieg okoliczności, znowu Em!) wyraźnie czepiał się (już sama nazwa wątku na to wskazuje) że Gugiel filtruję Kazę, podczas gdy (gugiel) został do tego zmuszony przez durny akt prawny. Przecież gdyby tego nie zrobił, to by go wykończyli prawnicy - a tylko firmy którym nie zależy na utrzymaniu się na rynku mogą sobie na taką jazdę pozwolić, Google do nich zdecydowanie nie należy. Idąc dalej tym tokiem myślenia, gugiel miałby niby zacząć filtrować wszystko, z Platformą Obywatelską i żartami nt. Kaczyńskich na czele... A nic takiego się nie dzieje ;)
I rzeczywiście, może i jestem zarozumiały, ale tak jak pisałem - jestem przewrażliwiony na punkcie przekręcania, przeinaczania i reinterpretacji, wolę wywołać flame'a i mieć nadzieję że do kogoś dotrze jak jest na serio, niż patrzeć jak userzy odcinają się od sieci bo niebawem wszystkie wirusy będą przechodziły na ludzi, bo tak to ktoś zrozumiał i przekazał ;))

Lycanthropy.ownlog.com

23.11.2006 15:10

n/c

Htsz.fotolog.pl
Miasto: Wrocław
Urodzony: 1985

26.11.2006 01:32

powiem szczerze, ze problem tych linkow na gg nie jest nowy, ale i nie jest błachy i medializowanie go jest jak najbardziej na miejscu bo:
a) nie kazdy - szczegolnie mlody - czyta nowinki techniczne na temat wirusow, komputerow itd...
b) to coś wcina nam sie na kompa i symuluje nas poprzez logowanie na numer i posylanie sie dalej po liscie znajomych, a jak dostajemy cos od znajomego to nasza czujnosc jest mniejsza niz taka sama sytuacja z nieznajomym i w wiekszosci przypadkow wchodzimy na dana strone...

nie da sie uratowac wszystkich od glupoty ale jezeli ktos zacznie zauwazac w wielu miejscach swoich odwiedzin internetowych poruszony problem to wreszcie o nim poczyta ;)
ja na swoim forum zalozylem temat i przeczytalo go juz troche osob (ponad 650).
http://forum.blogowicz.info/topics24/uwaga-lancuszki-gg-i-wirusy-vt811.htm

26.11.2006 04:15

htsz: i tu masz rację, medializowaniu tak, ale bez dezinformacji...

ps. błahy

Htsz.fotolog.pl
Miasto: Wrocław
Urodzony: 1985

26.11.2006 20:24

dzieki za wsparcie i sorka za ort :) mam nadzieje ze temat na moim forum jest odpowiednio tresciwy ;)

Zaloguj się aby odpowiedzieć
Copyright © Ownlog.com 2003-2007