Pomoc

Regulamin

Reklama

Katalog blogów

Kontakt

Portal polskich blogów

zawsze zalogowany

Strona główna forum >> Hyde Park >> Halemba     Wstecz 1 2 3 Dalej
Fajnamysza.ownlog.com
Miasto: Ruda Śląska
Urodzony: 1983

24.11.2006 09:46

Dzięki Nikt, bo już na prawdę zaczynałam sądzić że ze mną jest coś nie tak ;o( Pozdrawiam :o*

Nikt.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola / Nisko
Urodzony: 1984

24.11.2006 14:36

Sądzę, że wszystko jest z Tobą OK.
Także nie lubię pokazówek itp. jednak myślę, że Twój post był po prostu szczery. A takie należy szanować.

Powiem więcej, uważam, że jeżeli ta tragedia dotknęła Cię w jakiś sposób mocno (mówiłaś o znajomych), to miałaś prawo napisać o tym, aby i w taki sposób złożyć hołd ofiarom, a Ci którym się to niepodoba powinni zamilknąć, to też pewna forma szacunku. Takie jest moje zdanie.

I ja zapalę tę wstrętną wirtualną świeczkę (a czymże ona różni się od znicza, klepsydry czy wieńca? także jest symbolem). Za pamięć górników i za pamięć bliskiej mi osoby, dla której dzień 24 listopada, był tym ostatnim. Pozdrawiam

______[']______

Fajnamysza.ownlog.com

24.11.2006 16:34

Ludzie nie rozumieją że najlepszą terapią na ból i smutek jest dzielenie się nim. W tej kopalni pracuję 15 osób z mojej rodziny, od wtorku 14 ;( Bogu dziękuję że nikt więcej nie był na tej samej zmianie z mojej rodziny ;o( To co oni tam przeżyli nie jest porównywalne ze zwykłym wypadkiem ;o( 1500 stopni!! No ale oczywiście, komuś kto tam nie był ciężko sobie wyobrazić ból jaki oni czuli ;o(
Dziękuję Nikt za ten znicz, wiele on znaczy dla mnie i dla wszystkich bliskich tych którzy zginęli ;o(

Punktwidzenia.fotolog.pl
Miasto: Bieruń
Urodzony: 1988

24.11.2006 17:07

Nikt i Fajnamysza troche przeinaczyli to co zostalo wczesniej powiedziane ale mniejsza ...

Nikt.ownlog.com

24.11.2006 18:39

punktwidzenia: przykro mi niezmiernie, ale nie rozumiem gdzie coś przeinaczyłem. Sądzę, że nie wyjaśnisz mi tego. Podsumowałem tylko "Wasze" porównania i wyraziłem swój pogląd, iż są nieadekwatne do omawianej kwestii.

Ja np. w dalszym ciągu nie rozumiem, w jakim wedle Ciebie sensie poniżającym jest "stawianie jakichs wirtualnych zniczy".

Nie podoba się wielu z Was medialna afera wokół Halemby. Mnie także brzydzi. Ale jeśli jesteście przeciwni szałowi telewizyjnemu, prasowemu, radiowemu itd. to dajcie chociaż szansę ludziom na takim forum jak to, gdzie nikt nie robi wielkiego halo, czy kariery, bo spójrzmy prawdzie w oczy, "niewielu" jest takich, co to przeczyta.

Wiele dziwnych wypowiedzi tu spotkałem typu:

"śmierć niewinnego człowieka jest zawsze taka sama i nie ma znaczenia czy zna się tę osobę, czy nie" - teraz nie wiem czy zazdrościć autorowi, że wszyscy jemu bliscy wciąż żyją, czy może wręcz poczuć niesmak

"ostatnio w Polsce panuje niezdrowy zwyczaj przeżywania wszelkich tragedi 'medialnie' czy 'wirtualnie'" - oczywiście, co za dużo to niezdrowo. ale jakże obrzydliwe jest jednoczenie się w jakiś sposób, słowa otuchy, zwykła ludzka wrażliwość. a jak!... najlepiej policję na nich zapuścić, pałą po plecach i do domu, niech siedzą na dupach jak im smutno.

"nie jestem pewna, czy afiszowanie sie na forum ze swoja rozpaczą jest na miejscu. (...) Ta sytuacja mnie rowniez dotyka, ale jakos nie mam ochoty sie tym dzielic z kim popadnie i najzwyczajniej nie rozumiem dlaczego Ty to robisz." - hmmm... ciekawy przypadek. Pomylenie zwykłego upamiętnienia czyjegoś życia z rozpaczą i afiszowaniem jej. No i zasada dobrego katolika: "ja nie rozumiem po co ty to robisz, a jesli ja nie uwazam, ze to ma sens, to to nie ma sensu, a jak to nie ma sensu, to tego nie rob, bo robisz mi krzywde". Wielką rzeczą jest pojąć, że nie wszystko jest się w stanie zrozumieć.

"Nagle wszystkie fora, opisy GG itp. wypełniają się pseudozniczami. Co to ma symbolizować? Że ludzi nagle naszło na solidaryzowanie się z ofiarami?" - nie, no najlepiej solidaryzować się z ofiarami zanim coś im się stanie, a nie tak nagle, po jakimś wybuchu.

Kolejną kwestią jest to, że nie każda śmierć odbierana jest w ten sam sposób. Są "różne śmierci". Osób bliskich i dalekich, ludzi dobrych i złych, ludzi popularnych i niepopularnych, ludzi ginących w katastrofach i tych ginących w sposób "zwyczajny", "częsty". Jeżeli faktycznie chcielibyście traktować Halembę, halę w Katowicach, WTC i Biesłanę na równi ze śmiertelnymi wypadkami drogowymi to ja widzę dwa scenariusze. 1: wszyscy zmieniamy opisy na GG na żalobne, świecimy świeczki, chodzimy ubrani na czarno i rozpaczamy, bo ludzie umierają codziennie, albo 2: nie ma świeczek, nie ma grobów, zniczy, żałoby, zwykła znieczulica, bo przecież co w tym wyjątkowego, ludzie umierają codziennie, normalka. Cmentarzy też nie róbmy, przecież jak tu wyczytałem, nie ma znaczenia, czy to mój ojciec, sąsiad, czy ktoś zupełnie obcy.
Jedna i druga opcja według mnie jest chora, więc zachowajmy ten podział, że przeżywa się szczególnie większe tragedie, żeby nie zapomnieć o tym, że w pewnych chwilach trzeba się zjednoczyć, pocieszyć i wysłuchać.

Pozdrawiam

Osiedleswobody.ownlog.com

24.11.2006 19:27

kolejny beznadziejny temat a'la ten gdy umarł Papież i kłócenie się kto na pokaz, kto szczerze, a czemu, a po co, co w sercu, co na gadu gadu.

Potraficie nawet górnolotne ludzkie uczucia zamienić w papkę ziemniaczaną ze smietaną z mizerii, aż mdli jak się na to patrzy.

Takie tematy zawsze będą źle odebrane bo zawsze znajdzie się ktoś mądrzejszy.
A przecież nikomu nie jest wesoło gdy ginie inny człowiek. Zwłaszcza w takich cierpieniach.

Fajnamysza.ownlog.com

24.11.2006 21:06

Ach wy się nigdy nie zmienicie!!
Dzięki Nikt :o*

Htsz.fotolog.pl
Miasto: Wrocław
Urodzony: 1985

26.11.2006 01:50

tu nie chodzi o "nie zmienianie sie", tylko o rozne punkty widzenia.
nikt nie zarzuca tu nietrafnosci stwierdzenia, ze to tragedia, bo to jest tragedia, ale u nas zaczyna wybierac sie co jest wieksza a co mniejsza, media poprzez swoje napastliwe relacje z miesca wydarzen, gdzie potwarzaja po 20 razy to samo, doprowadzaja ludzi do lez poprzez podchwytliwie zredagowane pytania, robia sobie z takich wydarzen pole do zwiekszania ogladalnosci, a prezydent z tej presji medialnej -> opcje "zaloba narodowa" zmienia w cokilku miesiaczna akcje, trzeba sie zastanowic kiedy powinno sie oglaszac zalobe narodowa, bo dojdziemy do absurdu, wielu ludzi pracuje w podobnie ciezkich warunkach takze gina tragicznie i nie robi sie z tego wielkiego halo, szczegolnie, ze sami decyduja o tym, ze chca pracowac w niebezpiecznych warunkach.

prezydent wypowiada sie za narod - bo niby go reprezentuje, ale tak naprawde nie jest wstanie jednolicie okreslic co czuje narod ;) a narod w zaleznosci od stopnia pokrewienstwa ma rozne odczucia np: http://adblog.media2.pl/324
i trudno mu zarzucic nieczułosc, zaloba, zal po bliskich to sprawa na prawde personalna i malo kto potrafi zrozumiec uczucia jakie kraza po danj osobie w chwili utraty bliskiego..

Fajnamysza.ownlog.com

26.11.2006 10:19

Htsz jedno słowo określa to co napisałeś: znieczulica. I tyle na ten temat. Bo gdyby tam zginął ktoś z Twojej rodziny to doskonale byś rozumiał wszystko ale ponieważ jesteś na tyle ograniczony by nie umieć sobie wyobrazić tego co czują 23 rodziny które straciły częśto jedynych żywicieli to teraz gadasz głupoty. Wybacz ale nie porównuj tego co się dzieje w TV do mojego jednego wątku, osoby która straciła kogoś bliskiego w tym całym zamieszaniu. ZNIECZULICA

Sad.ownlog.com
Miasto: Coventry, UK

26.11.2006 12:04

Fajnamysza, spróbuj nas proszę zrozumieć. My sobie zdajemy sprawę z tego, że ta tragedia dotknęła Cię bezpośrednio i domyślamy się, co czujesz - w końcu każdy z nas stracił kiedyś kogoś bliskiego (w innych okolicznościach, oczywiście). Nie zarzucamy (przynajmniej ja nie zarzucam) Ci jakiegoś "pozerstwa", czy "pokazówki". Po prostu męczy nas już ta formuła zapalania wirtualnych zniczy, która na ogół (nie mówię, że zawsze!) jest robiona na pokaz, albo na cholera wie co jeszcze.

Gniot.

26.11.2006 12:18

fajnamysza, powiedz mi dlaczego ludzie którzy w takich sytuacjach zapalają swoje śmieszne wirtualne znicze, nie robią tego codziennie? Nie mówię tu akurat o Tobie, skoro mówisz że jesteś tym bezpośrednio dotknięta. Codziennie jakieś rodziny przeżywają WIĘKSZE NIŻ TEN dramaty, ale czy ktoś o nich pamięta, oferuje im pomoc? Nie, bo nie mówi się o tym w telewizji. Ludzie giną codziennie, niestety taki jest świat i nie można nic na to poradzić. Nie widzę jednak powodu, by jednych zmarłych traktować inaczej.

Fajnamysza.ownlog.com

26.11.2006 12:29

Gniot a czy ludzie codziennie giną w temperaturze 1500 stopni, czy codziennie ginie za jednym razem 23 osoby??
Co innego wypadek na ulicy a co innego wybuch na kopalni. Nie porównujcie tych dwóch przypadków. I wyjaśnijcie mi proszę co wam przeszkadzają wirtualne znicze które rodzinom zmarłych pokazują że wszyscy są z nimi?? Co wam to przeszkadza?? Nie pasuje komuś wątek nikt nie każe wchodzić, jest tu tysiące innych wątków więc po jaką cholerę wchodzicie na wątek który wam nie odpowiada. Mnie tutaj wiele tematów nie pasowało ale to po prostu siedziałam cicho a tu wielkie haloo bo ktoś poruszył dla niego ważną sprawę. Wolność słowa, tak?? Gówno prawda, tu trzeba jakiegoś wielkiego WODZA pytać czy można taki a nie inny wątek założyć bo może on innym przeszkadzać!!

Nikt.ownlog.com

26.11.2006 16:50

Gniot: Ty musisz sobie uświadomić jedną rzecz, o której już pisałem, prawdą, a nawet gówno prawdą jest to, że każda śmierć jest taka sama! Sądziłem i nadal sądzę, że jesteś gościem trzeźwo patrzącym na świat, ale w tej kwestii mam wątpliwości. Nie jest tak, że każda śmierć jest taka sama, że każdego człowieka żal tak samo i że każda tragedia jest taką samą tragedią. To bzdura i żart jakiś. Jest bardzo dobry przykład Karola Wojtyły, przy którym widać, że żal z powodu śmierci jest różny i sposób przeżywania każdej śmierci jest inny.

Co do zniczy to ja wiem, że niektórzy tego nie rozumieją. Nie praktykują. Ale to jest nic więcej jak jakiś hołd czy solidarność z kimś. Abstrakcja no nie???
Tak więc jak ktoś zaświeci "wirtualny znicz", to po to, by ktoś zapalił drugi, jeśli uzna, że coś go poruszyło. Widzę, że jeżeli ktoś za pomocą tegoż znicza wyrazi na forum smutek czy pokaże, że coś przydarzyło się smutnego (śmierć jakaś), to odstawia cyrk. Ale jeżeli widzę wątki, gdzie ktoś pisze "o jezu, ale się nachlałem wczoraj, teraz leżę zarzygany i mam kaca i sram pod siebie" to zaraz widzę solidarność i komentarze typu "nie przejmuj się, wracaj do zdrowia", "jesteśmy z tobą", "ja tez tak mam, damy sobie rade, powodzenia"... to jest lekko przykre. Podsumowując owe znicze. Nie rozumiecie ludziska jednej rzeczy. Ich nie zapala się dla siebie, je zapala się dla tych którzy odeszli. Jeżeli nie potraficie uszanować tego, że ktoś po kimś płacze i chce oddać mu hołd, to po prostu albo mało przeżyliście i gówno wiecie, albo macie sraczkę zamiast mózgów.
Równie dobrze ja, Wasze komentarze mógłbym uznać za pokazówkę. No bo przecież chcieliście pokazać jacy jesteście twardzi, jak słusznie postępujecie i jak Ci wszyscy postępujący jak Mysza są mali wobec Was wielkich. Jak oni muszą się starać, aby zaistnieć, a Wy przecież nie musicie, choć piszecie tyle samo wątków w tym temacie co ona.

Nikt.ownlog.com

26.11.2006 18:04

aaa... właśnie nagle doszedłem do wniosku, że nie warto ciągnąć tego tematu. przynajmniej ja stąd znikam. pozdrawiam.

Gniot.

26.11.2006 18:35

fajnamysza --> aha, czyli dlatego że zginęli w kopalni w temperaturze 1500 stopni mam nagle ubierać się na czarni i najlepiej nie uśmiechać, bo przecież nie wypada, a jak np. dzieci tracą rodziców w wypadku, bo jakiś debil wsiadł za kółko po pijaku, wszystko jest w najlepszym porządku i co to w ogóle kogo obchodzi, przecież to 2 osoby, nie 23 i nie w temperaturze 1500 stopni. nikt --> Ależ oczywiście masz rację!!! Tylko przykład Papieża jest szczególny, bo to był wielki człowiek który w jakiś sposób zmienił świat, ale mam na myśli zwykłych ludzi. Dla mnie czy ktoś ginie w kopalni czy inaczej, to jest to taka sama strata. Oczywiście można powiedzieć - ale było ich 23! Było, i co? Wypadki się zdarzają. To był jeden z nich.

Fajnamysza.ownlog.com

26.11.2006 19:26

Gniot ale dla mnie mój kuzyn też był wielkim człowiekiem!! Też zmienił MÓJ świat!! Co Ci to jasnej cholery przeszkadza ten wątek. Wyjaśnij mi to kur***!!!!!

Gniot.

26.11.2006 19:42

Spokojnie, nie musisz się tak rzucać. Zresztą to co piszesz w dalszym ciągu świadczy o tym że nie rozumiesz tego co piszemy. Skończyłem.

Branch-prediction.ownlog.com
Miasto: Terror City
Urodzony: 666

26.11.2006 20:29

Gniot: nie, nie musisz się ubierać na czarno i nie uśmiechać. Wystarczy jak zamkniesz banię i zaczniesz ignorować takie wątki.

Htsz.fotolog.pl
Miasto: Wrocław
Urodzony: 1985

26.11.2006 20:33

fajnamysza sama jestes ograniczona.. chcesz/szukasz zrozumienia a nie probujesz zrozumiec innych.
zalozylas watek na forum a na forum sie rozmawia i temat poruszony na poczatku czesto rozwijany jest przez wszystkich. Wyczytalem opinie innych na temat wydarzen i przedstawilem swoj poglad tego jak to wyglada od strony MEDIALNEJ i politycznej.
stracilem juz nie raz bliskie mi osoby, nikt tego nie naglasnial, wiedziala tylko rodzina, bo takiez to powinno byc przezycie prywatne - osobiste. ludzie maja dosc swoich problemow aby brac na siebie dodatkowo cudze. na koncu swojej poprzedniej wypowiedzi pisalem o tym. może być i znieczulica, nie zmienisz tego, każdy ma swój widok na swiat, znieculice rozbudzają w nas takze media, w ten sposob o ktorym takze pisalem wyzej.

przyznalem racje, ze to tragedia, wspolczuje rodzinom i bliskim, smierc w takiej sytuacji nie jest przyjemna, lepiej umrzec ze starosci, ale takie jest ryzyko zawodowe. co do ogloszenia zaloby narodowej - nie jestem przekonany.

Fajnamysza.ownlog.com

26.11.2006 20:51

Gniot Nikt wyjaśnił Ci to najlepiej i na spokojnie, nie zrozumiałeś więc na prawdę nie mamy o czym rozmawiać skoro nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie.

Htsz powtarzać się już nie będę. Patrzcie na swoje dupy dalej to daleko zajdziecie. Życzę powodzenia w egoistycznym podejściu do życia.

Zaloguj się aby odpowiedzieć Wstecz 1 2 3 Dalej
Copyright © Ownlog.com 2003-2007